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     January 23, 1952     (OPINION) 
 
     TOWNSHIPS 
 
     RE:  Dissolution, Use of Road Surfacing Fund 
 
     In yours of the 22nd inst. you request the opinion of this office 
     upon the two following questions, to-wit: 
 
           An organized township in the county dissolved effective 
           January 1, 1952.  Prior to their dissolution, they had made 
           special levies to surfacing their roads, and the money has been 
           set aside for the sole purpose of surfacing roads.  Upon their 
           dissolution, there is money in that fund.  The question is 
           this:  can the county commissioners use the money for any other 
           purpose, or must it be used only for graveling roads in the 
           township?" 
 
           A tax was levied in the year 1951 pursuant to the special levy, 
           which tax will be paid in 1952.  Must the money collected by 
           the county upon that special levy for the 1951 taxes be used in 
           the township for the purpose of road graveling or can it be 
           used elsewhere in the county?" 
 
     The rule is that money raised by taxation can only be used for the 
     purpose for which the levy was made.  If that purpose is effected 
     without the expenditure of the whole fund, the excess may be 
     transferred to the general fund of the taxing district.  Since the 
     purpose here is for graveling roads generally and not for graveling 
     any specific road, it would appear that there can be no such excess. 
     Therefore, it is our opinion that, referring to your first question, 
     the county commissioners must use this levy for graveling roads in 
     the boundaries of the original township in which the levy was made 
     and for no other purpose. 
 
     And with respect to your second question, it is our opinion that, if 
     the special levy mentioned was a county levy for the county road fund 
     provided for by chapter 24-05, the portion of such fund levied 
     against property in the dissolved township goes into the county road 
     fund and may be used anywhere in the county in the discretion of the 
     county commissioners.  If, however, this special levy was made by the 
     township, the funds arising from the township levy must be used 
     exclusively in the territory of the dissolved township. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


