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     April 17, 1952     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  County Library Levy Not Within 18 Mill Limitation 
 
     According to your letter of April 5, 1952, Williams County is levying 
     the full 18 mills as authorized by Section 57-1506 of the 1949 
     Supplement of the Revised Code of 1943 and they are now contemplating 
     an additional levy for library and reading room purposes.  You 
     therefore request an opinion from this office as to whether or not 
     the county library and reading room levy could be in excess of the 18 
     mills. 
 
     Prior to its amendment, Section 57-1506 of the North Dakota Revised 
     Code of 1943 provided that the board of county commissioners could 
     not levy any taxes for general or specific purposes which would 
     exceed the amount produced by a levy of 11 mills on the dollar of the 
     net taxable valuation of the county.  Subsequently Section 57-1506 
     was amended and the levy limitation was raised from 11 mills to 18 
     mills. 
 
     Section 40-3802 of the North Dakota Revised Code of 1943, as amended, 
     provides that a county may levy a tax for library or reading room 
     purposes and that the county tax shall "not be subject to the eleven 
     mill limitation." 
 
     Statutes are to be construed to give effect to the intention of the 
     legislature. All rules of construction of statutes are subservient to 
     the rule that the purpose and intent of the lawmakers should be given 
     effect.  When the legislature provided by Section 40-3802 that county 
     levies for library and reading room purposes should not be subject to 
     the 11 mill limitation, they, in effect, stated that such a levy 
     should not be subject to statutory limitation and merely referred to 
     the limitation in effect at that time.  If a levy could be made 
     without limitation prior to the amendment of Section 57-1506 it would 
     neither seem logical nor in harmony with the legislative intent to 
     now hold that the levy is subject to a limitation. 
 
     A general rule is that when an adopting statute makes no reference to 
     any particular statute but refers to the law generally which governs 
     a particular subject, the reference in such a case includes not only 
     the law in force at the date of the adopting act but also all 
     subsequent laws or amendments of the particular subject referred to. 
     When the language of the adopting act is such as to evidence an 
     intention on the part of the legislature that the act as it then 
     existed and as it might thereafter be amended is to be adopted, the 
     courts will give effect to that intention and the adopted act and 
     amendments thereto will be held to be within the adopting act and 
     govern the subject matter thereof. 
 
     It is our opinion that the above general accepted rule is applicable 
     and therefore when Section 40-3802 referred to the limitation, it was 



     a general referral and would include later amendments of the 
     limitation statute.  To hold otherwise would defeat the legislature's 
     purpose and intent which, in the opinion of this office, is apparent 
     from the wording of Section 40-3802. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


