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     April 10, 1952     (OPINION) 
 
     PLUMBING 
 
     RE:  Plumbing Board - Rules Re Examinations 
 
     Your letter of March 28, 1952 requests an opinion from this office on 
     the following question: 
 
           "Does the State Plumbing Board have the authority to establish 
           a time limitation within which an applicant, who has been given 
           permission to take a state plumbing examination, must appear 
           for the writing of the examination?" 
 
     In considering chapter 43-18 of the North Dakota Revised Code of 1943 
     it is readily apparent that the State Plumbing Board is given broad 
     authority for promulgating rules and regulations to carry out the 
     intent and provisions of the act.  Section 43-1308 sets forth the 
     duties of the board, one of which is to "prescribe rules and 
     regulations not inconsistent with the provisions of this chapter for 
     the examination, regulation and licensing of plumbers, either as 
     master plumbers, journeyman plumbers or both."  The question, 
     therefore, is whether a regulation adopted by the board to establish 
     a time limitation would be considered to be inconsistent with the 
     provisions of chapter 43-18. 
 
     Section 43-1813 of the North Dakota Revised Code of 1943 sets forth 
     the procedure for making application to the State Plumbing Board and 
     provides in part, "The applicant shall present himself at the next 
     regular meeting of the board for examination of applicants."  We 
     believe the language used in this section is clear on the question as 
     to when an applicant shall take the examination and the time 
     limitation is in effect provided in the law itself. 
 
     It is therefore our opinion that such a regulation would definitely 
     not be inconsistent with the provisions of the chapter.  It is also 
     our opinion that the law is sufficiently clear in itself as to when 
     the examination must be taken and that a regulation could be prepared 
     and adopted that would make the provision workable and effective. 
     This opinion should not be construed to be a blanket approval of such 
     rules as no specific regulation has been presented to this office for 
     an opinion as to its legality.  However, it is our opinion that based 
     upon the reasoning as set forth above the board has the necessary 
     authority to adopt a suitable regulation such as is apparently 
     contemplated. 
 
     You also state that if it is possible, the board would like to inform 
     applicants who have failed to appear for writing the examination at 
     the specified time that they must appear for the examination writing 
     on or before a certain date or else forfeit their examination 
     privilege. 
 
     It is our opinion that the examination fee is not to be considered as 



     a deposit but that it is a payment for the privilege of taking the 
     examination at the next regular meeting of the State Plumbing Board 
     as provided in the Code and such payment is absolute and not 
     conditional.  There is no Code provision for refund of this fee 
     should the applicant fail to qualify for a license or should the 
     applicant fail to take the examination at the appointed time. 
 
     Section 43-1807 governs the disposition and use of all fees and 
     contains no implication or provision that fees received are 
     conditional or are to b held in abeyance pending future developments. 
     It is therefore our opinion that such fees are to be deposited with 
     the state treasurer upon receipt and there is no question of 
     forfeiture involved.  If the board feels an applicant has presented 
     reasons acceptable to the board for being unable to take the 
     examination at the appointed time, we see no reason why the board 
     would not be able to refund the fees in such instances at the request 
     of the applicant.  We would, however, suggest that in the future a 
     suitable agreement be entered into at the time of application which 
     would provide that should the applicant not take the examination at 
     the appointed time or fail to qualify after taking the examination, 
     it would be mutually understood he would have no future claim for a 
     refund.  This should be done by regulation and appropriate provision 
     in the application to prevent possible misunderstanding or future 
     controversy. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


