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     June 4, 1951     (OPINION) 
 
     INSTITUTIONS 
 
     RE:  Request for Cadavers from University Medical Department 
 
     You have requested the opinion of this office as to the method of 
     procedure and whether parent or guardian consent is needed in cases 
     where the department of anatomy of the University of North Dakota has 
     requested bodies which are to be buried at public expense for the 
     purposes of dissection. 
 
     Section 23-0614, N.D.R.C., 1943, provides: 
 
           * * * medical school, upon request, may receive and remove free 
           of charge the bodies of the following deceased persons, if such 
           bodies are to be used within the state for the advancement of 
           anatomical knowledge and medical science and if proper notice 
           is given to the relatives or guardian of the deceased * * * 
 
           3.  A person to be buried at public expense.* * *" 
 
     It is our opinion that after it has been ascertained that the burial 
     of the deceased must be made at public expense, then the anatomy 
     department may request the body for the specified purpose. 
 
     Section 23-0615, N.D.R.C., 1943, provides: 
 
           If a person mentioned in section 23-0614 shall have requested, 
           during his last illness, that he be buried, his body shall not 
           be surrendered for dissection but shall be buried.  If any 
           friend, relative, or guardian of any such person shall request, 
           within thirty-six hours after his death, that the body be 
           turned over to such friend, relative, or guardian for 
           interment, such request shall be complied with." 
 
     Upon receiving the request for the body, notice must be given to the 
     relatives or guardian of the deceased. 
 
     In cases where the deceased person did not request burial, upon his 
     death and upon the request for his body by the anatomy department, 
     notice of such request should be given immediately to any relative or 
     guardian of the deceased.  If no request from such relative or 
     guardian for the body of the deceased is received within thirty-six 
     hours after his death, then the request of the anatomy department can 
     be complied with and the body removed for the specified purposes. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


