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     September 13, 1951     (OPINION) 
 
     GAME AND FISH 
 
     RE:  Responsibility of Merchant Selling Licenses 
 
     Your letter of the twelfth inst. re above statute has been referred 
     to my desk. 
 
     The material facts as stated in your letter are thus: 
 
           On May 16, Mr. M. F. Christopherson, a merchant at Regent, took 
           out a supply of fishing license books for sale at his store as 
           he has been doing for many years.  On May twenty-seventh his 
           store was burglarized and among other things $51.00 of this 
           license money was taken.  This money was kept in a separate 
           place and was not included in the money in the cash register. 
           According to chapter 20-0321 of the 1943 S.L. there seems to be 
           no provision to protect an agent in a case of this kind. 
           However it seems that there should be some way to avoid an 
           individual from being penalized in a matter which is entirely 
           beyond his control, and which could happen anywhere this 
           license money might be located. 
 
     The statute provides that various game and fish licenses may be 
     issued by the several county auditors.  The custom has been followed 
     many years for the convenience of the public by the county auditors 
     of placing blank licenses with the merchants in the several cities 
     and villages of his county.  Such merchants report sales to the 
     auditor who in turn reports to the Game and Fish Commissioner.  The 
     auditor is primarily liable to the Commissioner for license fees 
     collected, less the auditor's fee, authorized by law.  If the auditor 
     embezzles these funds, he is criminally liable.  The law does not 
     make him criminally liable for loss of these funds by reason of 
     flood, fire, robbery or theft. 
 
     Therefore it is our opinion that if this money is stolen from the 
     auditor without gross negligence on his part in the safekeeping of 
     the money, he would not be held personally for the amount stolen. 
     And it is further our opinion that the same rule would protect the 
     merchant who, simply as an accommodation to both the auditor and the 
     public issues such license.  If he embezzles these fees, he is 
     criminally liable, but if he loses them without gross negligence, by 
     flood, fire, robbery, burglary, or other theft, he is not personally 
     liable.  Neither he nor the auditor are absolute guarantors of the 
     safety of these funds.  If they use such care as they do of their own 
     funds, that is all that the law requires. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


