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     April 28, 1951     (OPINION) 
 
     FEES 
 
     RE:  Not Authorized to Charge Fee for Inspection of Pumps Not Used to 
 
          for Distribution 
 
     You recently called at this office and requested an opinion 
     concerning the inspection and fee schedule for the calibration of 
     certain storage and bulk loading tank meters. 
 
     You stated that a certain North Dakota station has refused to allow 
     your inspectors to test its loading tank meters.  Its refusal is 
     based upon the proposition that the meters were used only for the 
     loading of the company's own trucks and not for measuring products 
     for sale. 
 
     You wish to know whether you and your inspectors are authorized by 
     law to charge and collect fees for such inspection. 
 
     Subsection 3 of section 64-0201 of the 1943 Revised Code defines a 
     gasoline pump as "shall include any pump, meter, or similar device 
     used for measuring gasoline for sale." 
 
     Section 64 0216 of the 1943 Revised Code provides for the licensing 
     of gasoline pumps and the payment of annual license fees. 
 
     Section 64-0213 of the 1943 Revised Code authorizes the chief 
     inspector and his employees to test any instrument or mechanical 
     device for measurement, "if the same is kept, offered, used, or 
     employed, or is offered for sale or sold for the purpose of being 
     used or employed, by any person in determining the size, quantity, 
     extent, area, or measurement of quantities, things, produce, or 
     articles for distribution or consumption which may be offered or 
     submitted by any person for sale, hire, or reward." 
 
     It is the opinion of this office that the licensing and inspecting 
     provisions apply to any mechanical gasoline measuring device which is 
     used to measure gasoline for sale, whether the same is located on a 
     truck, bulk tank, storage tank, or pipeline. 
 
     It is our understanding that the meters in question are used by the 
     company for the purpose of keeping record of the amount of gasoline 
     loaded on its tanks, and further, that there are no sales made 
     directly from these tanks. 
 
     Therefore, it is our opinion that if no sale is made the chief 
     inspector and his employees are not authorized to test devices and 
     charge the scheduled fee for such inspections. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 



     Attorney General 


