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     March 28, 1951     (OPINION) 
 
     ELECTRICIANS 
 
     RE:  Proof of Compliance with Regulations 
 
     After a conference with Mr. Clyde Kieley, president of the State 
     Board of Electricians, it was agreed that an opinion should be issued 
     by this office answering inquiries which have arisen before that 
     board. 
 
     First, the Board would like to know if it is authorized to compel a 
     person supplying electrical energy to discontinue the service to the 
     consumer when the consumer's buildings have been connected for energy 
     without the prior filing of an affidavit by the contractor who wired 
     the buildings stating that such wiring and equipment are in 
     compliance with the required standards and regulations. 
 
     Section 43-0921, N.D.R.C. 1943, provides in part: 
 
           * * * No electrical installation shall be connected for use 
           until proof has been furnished to the person, firm, or 
           corporation supplying electrical energy that such regulations 
           have been complied with." 
 
     You will note that the requirement set out is that "proof" must be 
     furnished to the supplying person. 
 
     This office has repeatedly held that this requirement is met by the 
     filing of an affidavit by a person competent to make proof that there 
     has been such compliance of regulations.  However, there is no 
     provision which would require that such affidavit must be filed by 
     the specific contractor who installed the electrical apparatus or 
     wiring. 
 
     The affidavit may be made by anyone "competent to make proof." 
     Therefore, if Electrician A installed the electrical apparatus or 
     wiring, but refused to make proof to the supplying person, 
     Electrician B, if competent to make proof, could file such an 
     affidavit which would authorize the supplying person to connect the 
     electrical installation for use.  However, if no proof was filed and 
     the supplying person connected the installation for use it would be 
     in violation of section 43-0921, N.D.R.C., 1943, and would be subject 
     to prosecution under the penalty provision.  This provision, which is 
     section 43-0923, N.D.R.C., 1943, provides for a punishment of not 
     less than $25.00 nor more than $100.00, or by imprisonment in the 
     county jail for thirty days, or by both such fine and imprisonment. 
     Any person who violates any provision of chapter 43-09, N.D.R.C., 
     1943, is guilty of a misdemeanor and subject to prosecution. 
 
     The standards of electrical wiring or equipment have been established 
     for purposes of safety.  If the wiring or installation is hazardous 
     to life and property, the board is authorized to order service 



     discontinued.  However, there is no express authority granted to the 
     board to order the discontinuance of service if an inspection reveals 
     that the installation meets the adopted standards. 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that the State Board of 
     Electricians is not authorized to compel a person supplying 
     electrical energy to discontinue service to the consumer when an 
     affidavit of proof has not been filed. 
 
     The Board, however, is authorized to prosecute any violations of the 
     electric law and therefore could prosecute the supplying person if he 
     had violated any provision of the chapter. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


