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     July 2, 1951     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Powers of Coroner 
 
     In your letter of June 22 requesting an opinion you state that you 
     were recently called in by a local police officer and told that a car 
     accident had taken place and that two persons were killed.  Upon 
     arriving at the scene of the accident you state the funeral director 
     had removed two injured persons and had left with the remains of the 
     two persons killed. 
 
     You wish to know what authority, if any, a coroner has with respect 
     to a situation such as you have set forth and whether or not the 
     coroner has the authority to hold the scene intact until he 
     determines an inquest is necessary. 
 
     First of all, let me say that a county coroner is a county officer 
     and when acting within the scope of his authority under Chapter 11-19 
     of the North Dakota Revised Code of 1943, no other officer, either 
     state or local, can interfere with his proceedings or claim to be his 
     superior. 
 
     Section 11-1904 of the Revised Code of 1943 provides: 
 
           When the coroner has notice that the dead body of a person 
           supported to have died by unlawful means has been found in his 
           county, he shall summon the sheriff, a police officer, or the 
           state's attorney, to accompany him, and shall issue his warrant 
           to the sheriff, or to a constable of his county, requiring him 
           to summon forthwith three electors who have the qualifications 
           of jurors of the county to appear before the coroner at the 
           time and place named in the warrant." 
 
     As stated above, when you find it necessary to act as coroner you are 
     in complete charge of the proceedings.  The state's attorney is 
     required to act as your legal adviser and subject to your directions 
     may conduct the examination of witnesses at an inquest.  You have 
     full and plenary power to ask such questions as you may deem 
     pertinent at the inquest and you may direct that the examination and 
     inquiry be made into any material that you may consider in order to 
     fully acquaint yourself and to acquaint the coroner fully with the 
     facts. 
 
     I suggest that you avail yourself of Volume 1 of the 1943 Revised 
     Code and that you read all of Chapter 11-19 therein.  It is short and 
     you will easily familiarize yourself with the various sections in 
     that chapter. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


