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     April 3, 1951     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Coroner - Right to Order Post Mortem Without a Coroner's Jury 
 
     Your letter of March 24, 1951, has been received. 
 
     You say that in your county you do not have the facilities for 
     holding a dead body, without embalming first, until a coroner's jury 
     meets to decide whether an autopsy is necessary.  Embalming before an 
     autopsy can destroy valuable post mortem informations. 
 
     You would like to know if a county coroner may order a post mortem 
     examination by a licensed physician of a dead body in order to 
     determine the cause of death:  (a) without the consent of the 
     relatives, and (b) without having to wait for a coroner's jury. 
 
     Section 23-0613, subsection 2, N.D.R.C., 1943, provides: 
 
           "The dead body of a human being may dissected: 
 
           * * * 
 
           2.  When the death occurs under circumstances in which a 
               coroner is authorized by law to hold an inquest upon the 
               body, and a coroner authorized such dissection for the 
               purposes of the inquest; * * *." 
 
     Subsection 3 provides for dissection for the purposes of ascertaining 
     the cause of death, but requires the authorization of the next of 
     kin. 
 
     It is our opinion that under subsection 2 the consent of next of kin 
     is not required before the examination, in those instances where a 
     coroner is authorized to hold an inquest, and authorizes the 
     examination for the purposes of the inquest. 
 
     However, we do believe that such examination cannot be had until the 
     coroner's jury has been called and completed, nor can it be had until 
     the inquest has begun. 
 
     Chapter 11-19, N.D.R.C., 1943, which contains the statutes governing 
     the county coroner, provides that the "coroner shall hold inquests 
     upon the dead bodies of such persons only as he believes to have died 
     within his county by unlawful means." 
 
     This law does not give the coroner unlimited or arbitrary powers to 
     hold inquests.  Unless the evidence shows grounds for the supposition 
     that the deceased has died "by unlawful means," the coroner has nor 
     authority to proceed.  In order for a coroner to act at all, he must 
     have reached the conclusion that the person came to his death by 
     unlawful means; otherwise he has nothing to do with the dead body. 



 
     The coroner is vested, by virtue of his office, with the discretion 
     to determine for himself whether he should or should not hold an 
     inquest.  That is a matter to be exercised by him in an honest and 
     faithful manner.  But when he does act, he can only act in the manner 
     provided by law. 
 
     Section 11-1904 provides that when the coroner shall have been 
     notified of the finding of a dead body of a person supposed to have 
     died by unlawful means the coroner is required to summon forthwith a 
     sheriff, police officer, or state's attorney, and issue his warrant 
     to such person requiring him to summon forthwith three qualified 
     jurors.  Those summoned are to appear before the coroner at the time 
     and place named in the warrant. 
 
     It is our opinion that this statute is mandatory. 
 
     On the inquest, if the coroner or the jury deems it necessary, the 
     coroner may summon physicians or surgeons to make a scientific 
     examination of the body. 
 
     This scientific examination is for the purpose of presenting evidence 
     to the jury to enable to return their inquisition. 
 
     We realize the existence of the problem you have presented.  However, 
     our laws have provided for a speedy and simple method of calling the 
     jury and holding an inquest.  We feel that under ordinary 
     circumstances the inquest could be held within a short period of 
     time, and immediate embalming would not be necessary. 
 
     Therefore, we are of the opinion that a scientific examination of the 
     dead body cannot be authorized by the coroner's order, prior to the 
     summoning and completing of the coroner's jury. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


