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     August 13, 1951     (OPINION) 
 
     CORPORATIONS 
 

     RE:  No Limit on Amount of Real Estate Held by Educational Corporation 
 
     We have your letter of August 10, 1951, wherein you ask for an 
     opinion, and the reason for your coming to this office is that the 
     question involved is of a statewide and public nature and of extreme 
     importance to the people of the state as a whole. 
 
     In view of that situation we shall vary from the custom of this 
     office that opinions are not given to persons outside of public 
     offices. 
 
     Your question relates to an organization that is religious, 
     educational, and, to a certain extent, benevolent. 
 
     You inquire whether the limitations contained in section 10-0807 of 
     the 1949 Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 apply to 
     such corporations. 
 
     You will note that the above-noted section restricts the real estate 
     holdings of religious and charitable corporations.  You will also 
     note that section 10-0801 of the 1943 Code provides for formation of 
     religious, educational, and benevolent corporations, but said section 
     contains no restriction as to the amount of real estate that may be 
     held by such corporation so formed. 
 
     By reason of the fact that holdings of religious and charitable 
     corporations are tax exempt, we believe that the Legislature felt 
     that the practice of such corporations holding real estate might be 
     abused, and for that reason inserted the limitation of $500,000.00. 
 
     We can take judicial notice of the fact that at the time the 
     limitation was inserted there were educational corporations in the 
     estate holding real estate in excess of $500,000.00, and it is likely 
     that other educational organizations will be formed that will acquire 
     real estate in excess of $500,000.00, and we are of the opinion that 
     it was not the intent of the Legislature to limit the amount of 
     property that can be held by corporations for educational purposes. 
 
     It is, therefore, our opinion that property owned by any corporation 
     in this state for educational purposes is not subject to the 
     limitations contained in section 10-0807 of the 1949 Supplement to 
     the North Dakota Revised Code of 1943. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


