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     October 11, 1951     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Election as to Proceeds of Federal Loan on Grain Final Without C 
 
           Commissioner 
 
     In your letter of September 27, 1951, you seek an opinion on the 
     construction of section 57-3817 of the 1949 Supplement to the 1943 
     Revised Code. 
 
     You ask whether a taxpayer, after making his election as to the 
     proceeds of a particular loan, may in a later year of final payment 
     of the loan change his election with respect to the proceeds of that 
     same loan. 
 
     The section in question grants to producers of agricultural products 
     who receive proceeds from loans on those products the right to elect 
     to consider those proceeds as gross income either during the year in 
     which the contract agreement or sale was entered into, or as gross 
     income of the year in which any final payment is made thereon. 
 
     The income tax division of the office of tax commissioner has never 
     permitted a taxpayer who has exercised his right of election to 
     change that election without first securing the permission of the tax 
     commissioner to do so.  This is in harmony with the rule that a 
     statutory right of election becomes binding on the one who exercises 
     such a right. 
 
     As a practical matter of administration to hold otherwise would 
     result in complications in the income tax division in processing 
     amended returns and applications for refunds because of no apparent 
     limit on the number of times a taxpayer might elect to change his 
     method of reporting the proceeds from any one loan; in addition, such 
     taxpayer would have the benefit of hindsight as well as foresight, a 
     privilege which would not be available to taxpayers not having 
     similar income. 
 
     The income tax division of the office of tax commissioner interprets 
     the section to mean that the election permitted under subsection 1 is 
     binding on the taxpayer not only as to proceeds from a specific loan, 
     but once exercised as to the proceeds of his first such loan, becomes 
     binding as to the proceeds from all such loans during the year of 
     election and following years.  A change must therefore be requested 
     of and granted by the tax commissioner. 
 
     Since no indication is given in the statute that the election should 
     be binding only for the taxable year, it is presumed that after the 
     right is exercised it is binding on the taxpayer until permission to 
     change is granted.  This construction also recognizes legislative 
     awareness of the income tax principles that the taxpayer should be 
     reasonably consistent in his accounting treatment of items of income 



     and deductions and that a change in the accounting treatment of items 
     of income and deductions and that a change in the accounting 
     treatment of such items should be permitted only after obtaining the 
     consent of the tax commissioner. 
 
     It is therefore our opinion, and we hold, that an election to report 
     proceeds of a loan in one of the two specified ways must be made by 
     the taxpayer in the first year in which he receives proceeds from 
     such loan, and that this election after it is made is binding upon 
     him as to proceeds of all other such loans during that year and 
     following years, or until permission to change is granted by the tax 
     commissioner. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


