
OPINION 
51-13 

 
 
     August 3, 1951     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Band Levy 
 
     In your letter of August first you ask whether you are required to 
     follow the band levy limitation fixed by section 40-3703 N.C.R.C. 
     1943 or whether a city may now levy three mills for support of a band 
     by reason of the amendment of section 57-1508 as found in the 1949 
     Supplement.  In other words, does the amendment authorize the city to 
     now levy three mills regardless of the provisions of chapter 40-37. 
 
     A municipal levy for support of a band must be authorized by an 
     election called and held as provider by chapter 40-37 N.D.R.C. 1943. 
     The petition for such levy must contain a request for the submission 
     of this specific question, to wit: 
 
           "Shall a tax of not exceeding - - - mills (specify the rate) be 
           levied each year for the purpose of furnishing a band fund." 
 
     The mill rate is therefore necessarily fixed by the result of the 
     election.  By a favorable vote at such election the city is 
     authorized to make, annually thereafter, the levy at the mill rate 
     specified by the question submitted to the electors at the election 
     called pursuant to the petition provided for by section 40-3702.  The 
     fact that section 57-1508 has been amended to fix a new limit of levy 
     for band support of three (3) mills does not authorize the city to 
     levy a tax in excess of that specified in the question submitted to 
     the voters, when the levy was first authorized.  Section 57-1508 is a 
     tax levy limitation not an authorization.  Therefore, it is our 
     opinion that you are not authorized to extend a levy for a city 
     having had an election as authorized by chapter 40-37 in excess of 
     that specified in the question submitted to the voters at the 
     election called under authority of chapter 40-37. 
 
     Further, it is our opinion that, if the city wishes to levy in excess 
     of the limit fixed by the election, such excess to the limit of three 
     mills now fixed by section 57-1508 as amended must be submitted to 
     the electors.  We see no reason why this may not be submitted at a 
     special election regularly called. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


