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     June 18, 1951     (OPINION) 
 
     PLUMBERS 
 
     RE:  Master Plumber Cannot sit as Journeyman Member on Board 
 
     You ask for an opinion regarding section 42-1801 of the Revised Code 
     of 1943.  You state in your letter of June 11 that the State 
     Association of Master Plumbers wishes to submit a candidate for a 
     position on the board who is licensed master plumber and you state 
     that he also is licensed as a journeyman plumber.  You state that the 
     candidate in question will sit as the journeyman member of the board. 
     You also state that it is your opinion that the appointment would not 
     be in contravention of the law and that the appointment would be 
     generally for the convenience of the association.  We disagree with 
     your opinion. 
 
     Subsection 2 of section 43-1801 states:  "'Journeyman plumber' shall 
     mean any person, other than a master plumber, who, as his principal 
     occupation, is engaged in the practical installation of plumbing;". 
     You will note that the section refers to persons other than master 
     plumbers. 
 
     Rule 1 of Rules and Regulations issued by the Association states that 
     the board issues a person a journeyman plumber's certificate and 
     license upon and with the understanding that the holder thereof shall 
     not engage in the business of installing plumbing unless at all times 
     a registered and licensed master plumber, who is responsible for the 
     proper installation thereof, is in charge of such work. 
 
     Rule 4 which provides for fees does not provide that any plumber 
     shall pay more than one license fee. 
 
     Rule 7 provides that the passing grade for a master plumber shall be 
     eighty percent and that the journeyman plumber shall pass with a 
     grade of seventy percent. 
 
     Rule 6 provides for the eligibility of applicants. 
 
     We note there are not apprentice requirements as to education, length 
     of past experience, or type of past experience.  The board must only 
     satisfy itself that the applicant, as far as practical working 
     experience is concerned, will be able to perform the duties of his 
     classification if granted a license.  The specific evidence which the 
     board should accept as satisfactory is largely within the discretion 
     of the board.  Qualifications should be such as to convince the board 
     that the applicant will be able to successfully carry out the duties 
     of master or journeyman plumber, as the case may be.  We cite the 
     above for the purpose of showing the moral turpitude involved with 
     respect to the journeyman plumber.  As a member of the board he is 
     representative of a lesser class of plumbers. 
 
     While the law is clear that a plumber must necessarily fall into one 



     of three classes, namely, master plumber, journeyman plumber, or 
     plumber apprentice, it would necessarily follow that the plumber must 
     elect to membership in one of the three classes.  A master plumber 
     has been graduated from the class of journeyman plumbers.  He no 
     longer is a member of that class, nor can he morally represent that 
     class, nor under the law can he legally do so. 
 
     It is, therefore, our opinion that the appointment in question must 
     come from that class of plumber know as journeyman. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


