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     February 6, 1951     (OPINION) 
 
     OFFICERS 
 
     RE:  Incompatibility 
 
     Your letter of January 24, 1951, has been received. 
 
     You would like to know if one individual may hold the office of 
     county judge, juvenile commissioner, and justice of the peace, 
     drawing full compensation as provided by law in the way of a salary 
     from the county for the office of county judge, drawing in addition 
     thereto per diem approved by the district court as juvenile 
     commissioner, and further, drawing from the county the fees permitted 
     to a justice of the peace. 
 
     The holding of one office does not of itself disqualify the incumbent 
     from holding another office at the same time if there is no 
     inconsistency in the functions of such offices, but an officer is 
     prohibited from holding two incompatible offices at the same time. 
     The question of incompatibility depends on the circumstances of the 
     individual case, and conflict of interest is generally the 
     determining factor.  In determining the conflict of interest the 
     powers granted and the functions actually performed should be 
     considered. 
 
     Section 111 of the constitution of North Dakota provides that the 
     county court has the exclusive original jurisdiction in probate and 
     testamentary matters.  The powers of the county court are listed in 
     section 27-0709 of the North Dakota Revised Code of 1943. 
 
     Section 112 of the constitution of North Dakota establishes the 
     jurisdiction of the justices of the peace.  Section 33-0119 of the 
     North Dakota Revised Code of 1943 provides that every justice of the 
     peace must make quarterly reports to the county commissioners of his 
     county.  Appeal from justice court is to the district court. 
 
     Section 119 of the constitution of North Dakota prohibits judges of 
     the supreme or district courts from being elected or appointed to any 
     other than judicial offices, but makes no reference to county judges 
     or justices of the peace. 
 
     Chapter 27-16 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides that 
     the juvenile commissioners are appointed by the judges of each 
     judicial district.  The powers of the commissioner are listed in 
     section 27-1602.  The chapter also provides that the salary of the 
     commissioner shall be fixed and approved by one of the judges of the 
     judicial district, and that the commissioner must furnish reports on 
     the administration of his office to the district court. 
 
     After examining the above-noted laws, it is our opinion that there is 
     no legal incompatibility among the offices of county judge, justice 
     of the peace, and juvenile commissioner. 



 
     You will note, however, that section 27-0715 provides that the judge 
     of each count court shall keep his office open at all proper times 
     and during reasonable hours for the purpose of holding court and 
     transacting business as prescribed by law, and that section 33-0102 
     provides that a justice court is deemed to be open always. 
 
     Under these sections, it is possible that a practical incompatibility 
     could exist.  Even though there exists no legal incompatibility with 
     the duties of another office, the offices may be incompatible with 
     judicial duties if they will, or may, reasonably tend to interfere 
     with the due administration of law.  The purpose of these sections is 
     apparently to provide speedy and due administration.  If, by 
     occupying more than one position, the administration of the other 
     judicial position is slowed by interference of the second office, 
     then of course a practical or physical incompatibility would exist. 
     We are unable to determine whether or not such incompatibility exists 
     in the present case from the facts set forth. 
 
     It is our opinion that if the duties of the other offices or 
     employment are such that they do not tend to interfere with the due 
     administration of the law by the county judge, then the positions of 
     juvenile commissioner, justice of the peace, and county judge are not 
     incompatible, and further, that one individual may serve in all of 
     those capacities. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


