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     February 21, 1950     (OPINION) 
 
     ESTATES 
 
     RE:  State's Attorney's Fees 
 
     Re: Administration of Estates of Decedents Leaving No Known Heirs - 
     Sections 30-2501, 30-2502, 11-2105. 
 
     You state that one Thomas B. Scannell died intestate in your county, 
     leaving property, but no known heirs.  You state that as state's 
     attorney you took charge of the estate and proceeded with the 
     administration.  You state that the time for filing claims has 
     expired and that every effort has been made to locate heirs but with 
     no success. 
 
     You ask whether or not you are entitled to charge and collect an 
     attorney's fee for your services, since you are the state's attorney. 
 
     Section 30-2501 N.D.R.C. 1943 makes it the duty of the state's 
     attorney in such a case as you state to petition for administration 
     of such estate.  Section 30-2502 provides that "the public 
     administrator of the county or any other competent person may be 
     appointed administrator." 
 
     Section 11-2105 N.D.R.C. 1943 provides that the public administrator 
     shall take charge of an estate "when a person dies intestate in the 
     county without relatives or known heirs." 
 
     Section 11-2108 provides that "the public administrator shall receive 
     the same compensation for his services as is allowed by law to 
     executors, administrators, and guardians, unless the court, for 
     special reasons, allows a higher compensation." 
 
     The next section provides that the public administrator may not 
     charge "a fee as an attorney in the administration of the estates of 
     decedents of which he shall be the administrator."  This last 
     provision does not, in our opinion, mean that he may not employ an 
     attorney to assist him in the administration of an estate, but it 
     means that he may not act as both administrator and attorney and 
     collect a separate fee in each capacity. 
 
     Therefore, it is our opinion that if you, in the instant case, acted 
     as administrator, you are entitled to such fee as the public 
     administrator, or any other administrator would have been entitled 
     to; and if the public administrator or any other person than yourself 
     was appointed administrator and you acted as his attorney, you would 
     be entitled to the same entitled to.  You could not receive a fee in 
     the two capacities. 
 
     Presumably these fees would come from the estate. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 



     Attorney General 


