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     April 20, 1950     (OPINION) 
 
     TOWNSHIPS 
 
     RE:  Firefighting Equipment 
 
     Yours of the 17th inst. re above chapter has been received and 
     referred to my desk. 
 
     You state that several townships in Richland County and two adjoining 
     townships in Sargent County have been jointly authorized by the 
     elections of said townships to purchase firefighting equipment under 
     the provisions of chapter 18-06 N.D.R.C. 1943, and that the only 
     legal problem that has arisen is one of finances. 
 
     Section 18-0603 expressly provides that "the equipment shall be paid 
     for out of the general fund of the township."  You state that each 
     township has the same problem, since none of them have sufficient 
     money to spare the necessary sums from their general funds. 
 
     The general rule is that taxing districts must levy specifically for 
     the several funds such as general fund, road and bridge fund, road 
     graveling fund, etc., and that each purpose must be financed from its 
     specific fund.  There is a further rule which, in general, allows the 
     municipal board at the time the levies are voted to transfer 
     unexpended balances in any or all of these several funds to the 
     general fund.  Section 57-15192 1949 Supplement specifically 
     authorizes such a transfer to a special road fund. 
 
     It is our opinion that the township board, at the time of the annual 
     township meeting, may make such transfers to the general fund or to 
     the special road fund as they deem proper.  This should be done 
     before the electors vote the amounts to be raised for the several 
     funds, so that they may know what levies are necessary.  However, it 
     is our further opinion that, after the levies for the several funds 
     are made, they may be expended only for the purpose for which they 
     were levied, that is, a charge against the road and bridge fund may 
     be paid only from the road and bridge fund. 
 
     This rule does not apply to the general fund for that is levied for 
     general and not specific purposes.  The general fund is, however, 
     chargeable with the necessary costs of township business. 
 
     What we have said relative to transfer of funds does not apply to 
     funds referred to in sections 57-15191 to 57-15193. 
 
     You state that one township made a specific levy of $300.000 for 
     payment of its share of the cost of the firefighting equipment.  In 
     such case it is our opinion that warrants for that purpose may be 
     drawn upon this fund for payment of the township's share of the costs 
     up to the amount of such levy, and that such warrants may be 
     registered and paid out of the fund as it is realized from payment of 
     the taxes levied for this special fund. 
 



     In the case of the other townships we see no escape from the statute 
     which specifically provides for payment from the general fund.  They 
     surely can make some payment from their general fund.  These 
     townships should have included their necessary shares in their levies 
     for their general funds. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


