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     September 7, 1950     (OPINION) 
 
     PROPERTY 
 
     RE:  Execution of Oil and Gas Leases 
 
     Your letter of September 5th, 1950 is at hand. 
 
     You state that you recently forwarded to the register of deeds of 
     Dickey County a gas and oil lease on certain property in Dickey 
     County and that the register returned it to you unrecorded for the 
     reason that it had not been executed and acknowledged by the lessee. 
 
     It is our opinion that a gas and oil lease, so-called, is governed by 
     the same rules of law as govern leases of any other real property. 
     Our statute, section 47-1001, provided:  "An estate in real property, 
     other than an estate at will or for a term not exceeding one year, 
     can be transferred only by operation of law or by an instrument in 
     writing, subscribed by the party disposing of the same or by his 
     agent thereto authorized in writing." 
 
     American Jurisprudence states the rule as follows: 
 
           "To render a written lease valid and binding on the lessor, it 
           is not essential that it be signed by the 
           lessee. * * *Moreover, in the absence of statutes to the 
           contrary, it is equally well established that it is not 
           essential to the validity of a lease for the purpose of binding 
           the lessee that it be signed by the lessee, provided he accepts 
           the lease and acts thereunder, which acceptance is generally 
           shown by taking possession or by paying the rent." 
 
     32 AM. Jr. 59, sec. 37. 
 
     Corpus Juris Secundum states the rule as follows: 
 
           "As a general rule the signature of the lessor is necessary in 
           order to give operative effect to the lease" and: 
 
           "While the absence of the signature of the lessee, under some 
           circumstances, render the lease inoperative, in general the 
           acceptance of the lease will bind the parties, especially where 
           the lessee enters into possession, even though the lease is not 
           signed by the lessee." 
 
     While, as a general rule, it is best for the protection of both 
     parties, that the lease be signed by both, it is our opinion that a 
     lease executed and acknowledged by the lessor only is valid and 
     entitled to be recorded. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


