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     September 12, 1950     (OPINION) 
 
     PLUMBING 
 
     RE:  Examinations 
 
     Re:  Sections 43-1812 and 43-1813 N.D.R.C. 1943 
 
          and Rule 6 Plumbing Rules. 
 
     Yours of the 12th inst. asking for an opinion as to the procedure of 
     the board in the matter of examinations under the above sections and 
     section 6 of rules and regulations of the board has been received. 
     You state that the way the board now operates is as follows: 
 
           "Persons desiring to become licensed make application on forms 
           provided by us and submit the examination fee, the board then 
           reviews the application and passes or rejects it based on his 
           qualifications under Rule 6. 
 
           "If the applicant is accepted for examination he may appear at 
           Bismarck, at a date convenient for him to submit to the 
           examination; however, if he has not appeared for the 
           examination prior to the next regular semiannual examination, 
           he is then expected to appear." 
 
     It is our opinion that this procedure is proper providing your 
     construction of section 6 is not such as to give the board arbitrary 
     power to refuse an applicant the right to an examination.  In our 
     opinion the terminology of section 6 is so broad that practically any 
     applicant can be refused the privilege of taking the examination. 
 
     In our opinion, this rule should define what is meant by 
     "satisfactory evidence" and "satisfactorily."  An applicant is 
     afforded no information as to what evidence he must submit to the 
     board as to his experience and qualifications in his application.  We 
     would suggest that the rule specify somewhat particularly the 
     evidence of his qualifications as to practical experience required of 
     the applicant.  If the requirements as to experience are specified, 
     the applicant will know just what evidence he must produce. 
 
     It must be remembered that the required written examination is for 
     the purpose of determining his qualifications in the matter of his 
     knowledge of the business or trade of plumbing.  He may have a high 
     degree of knowledge of the principles of plumbing, but not must 
     actual application thereof.  His knowledge of the trade can only be 
     determined by the written examination.  Under the rule as now 
     written, the board might judge from the evidence submitted that the 
     applicant is not a proper person to be licensed as a plumber, when, 
     as a matter of fact, he is highly skilled in the technical knowledge 
     required, and hence legally entitled to take the examination.  Such a 
     situation could be avoided by a revamping of Rule 6. 
 



     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


