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     September 14, 1950     (OPINION) 
 
     PLUMBING 
 
     RE:  Board's Jurisdiction 
 
     Yours of September 13th requests an opinion as to whether or not the 
     board would be within the law if it demanded that plumbing installed 
     in a building in an incorporated municipality having a public 
     waterworks and sewage system be corrected to comply with the plumbing 
     code, when such installation is not made as required by said code. 
     And further, whether the board would be within the law if it caused a 
     prosecution of the person who made such installation, he not being a 
     licensed and registered plumber. 
 
     Section 43-1811 N.D.R.C. 1943 prohibits any person from engaging in 
     the business of a master plumber or journeyman plumber in any 
     incorporated city or village having a system of waterworks or 
     sewerage unless he be registered and licensed to do so by the board. 
 
     By section 43-1801 plumbing is defined thus:  "'Plumbing' shall mean 
     the act of installing in buildings the pipes, fixtures, and other 
     facilitating apparatus for bringing water into, and using the same in 
     buildings, and for removing liquids and water carried wastes 
     therefrom;" 
 
     Therefore, it would seem that any person engaged in the business of 
     making such installations is in fact a plumber. 
 
     By the specific provisions of section 43-1811 N.D.R.C. 1943 it 
     appears that the jurisdiction of the State Board of Plumbing extends 
     only over the business of plumbing and the manner of installing 
     plumbing fixtures in buildings in "incorporated cities and villages 
     of this state having a system of waterworks or sewerage." 
 
     Section 5 of the code of rules established by the board would 
     indicate that every building intended for human habitation or 
     occupancy on premises abutting on a street or alley in which there is 
     a public sewer shall have a connection with the sewer, and, if 
     possible, a separate connection.  And section 18 of said code seems 
     to govern the plumbing in such buildings where no public sewer is 
     available. 
 
     Section 110.0 of the plumbing code clearly prescribes for the manner 
     of installing plumbing in buildings where no public sewer is 
     available. 
 
     Therefore, it must be concluded that the installation of plumbing in 
     any building intended for human habitation or occupancy in any city 
     or village having a system of waterworks or sewerage, whether or not 
     such building is so situated as to have a sewer available comes 
     within the jurisdiction of the board. 
 



     Therefore, one installing plumbing in any building intended for human 
     habitation or occupancy in any incorporated city or village having a 
     waterworks and sewerage system must be licensed and registered as 
     required by chapter 43-18 and the plumbing code adopted pursuant 
     thereto. 
 
     It necessarily follows that one practicing plumbing in such 
     incorporated city or village without complying with said chapter and 
     code is guilty of a violation of law and may be prosecuted for such 
     violation.  Surely the board would be justified in requiring that the 
     installation referred to be corrected so as to comply with said 
     chapter and code. 
 
     WALLACE A. WARNER 
 
     Attorney General 


