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     July 20, 1950     (OPINION) 
 
     OASIS ACT 
 
     RE:  Coverage 
 
     This is in answer to your letter of June 23 in which you request the 
     opinion of this office as to whether the employees and board members 
     of the State Electrical Board are required to participate in the Old 
     Age Survivor Insurance as set up in chapter 52-09 of the 1949 
     Supplement. 
 
     Certain questions have been raised which I will answer.  Since the 
     North Dakota State Board of Electricians was established by North 
     Dakota Law it is my opinion that the employees of that board are 
     required by our low to pay contributions to the North Dakota Old Age 
     and Survivor Insurance System.  The Old Age and Survivor Insurance 
     System law defines employer under section 52-09-20, subdivision c (1) 
     as follows: 
 
           The term "employer" means the state of North Dakota, the 
           counties, municipalities, and all of the political subdivisions 
           thereof and all of their departments and instrumentalities all 
           hereinafter called political subdivisions * * *." 
 
     A question has been raised in regard to board members who are 
     compensated for on a per diem basis as outlined in chapter 43-09 of 
     the North Dakota Revised Code of 1943, as amended.  In reviewing 
     chapter 43-0904 of the North Dakota Revised Code, the law provides 
     for reimbursement of members of the board as follows: 
 
           "Each appointive member of the board shall receive five dollars 
           per day for actual services rendered, and in addition thereto, 
           each member shall receive the necessary and actual expenses 
           incurred by him in the discharge of his duties." 
 
     You will note that the above quoted section of our law provides that 
     the term "per diem rate" is for actual services rendered.  The North 
     Dakota Old Age and Survivor Insurance Law, under section 52-0920, 
     defines employment as: 
 
           "The term "employment" means any service performed after June 
           30, 1947, under an employer employee relationship, under the 
           provisions of this Act." 
 
     In view of these two sections of the law it appears that members of 
     the board are performing services in covered employment.  Such 
     employment may be exempt, however, under section 52-0920, 
     subsection b (2) of the Old Age and Survivor Insurance Law which 
     provides that earnings of less than $50.00 in any calendar quarter 
     are not taxable. 
 
     The second question has been raised in regard to employees engaged on 



     a monthly basis, full time.  There appears to be no question in 
     regard to the liability of the board for full time employees engaged 
     on a monthly basis. 
 
     The third question has been raised in regard to part time employees 
     who receive a flat fee for making inspections of electrical 
     installations.  It is noted that the fee is paid directly to the 
     individual who performs the inspection service.  In this particular 
     case employment is not a continuing thing and the inspection 
     agreement is a separate contract for each inspection.  In view of 
     this, it is my opinion that these individuals perform services on an 
     individual contract basis and therefore are not taxable because an 
     employer employee relationship does not exist. 
 
     The fourth question has been raised in regard to electrical 
     inspectors whereby special arrangements have been worked out with the 
     city to have city inspectors make all inspections within the city 
     limits and the fees therefrom are paid to such cities.  It appears in 
     this case that the inspectors are, in fact, employees of the city and 
     not of the State Electrical Board.  Therefore, employment on a 
     condition set forth in question 4 would not be taxable by the State 
     Electrical Board. 
 
     I suggest that on the next payroll you make deductions as indicated 
     in this opinion. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


