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     January 31, 1949     (OPINION) 
 
     JOINT TENANTS 
 
     RE:  Authority of County Court 
 
     Re:  Section 57-3729 of the 1943 Revised Code. 
 
     Your letter of January 28, 1949, asking our opinion upon the 
     following situation, has been received. 
 
     You are particularly interested in joint tenancies when one of the 
     joint tenants or owners is deceased.  If the county court can 
     determine without a regular probate proceeding that there would be no 
     estate tax due, would it be proper for the county court to make an ex 
     parte order directing the depositaries to deliver such securities to 
     the surviving joint owner. 
 
     The office, as far as our records show, has never been asked this 
     question. 
 
     It is apparent that, under section 57-3717 of the 1943 Revised Code, 
     the county court may cause a preliminary inventory of an estate to be 
     made to determine the probability of an estate tax being due; and 
     from section 57-3718, it appears that the county court may make an 
     order exempting any estate from payment of estate tax when it appears 
     that such estate is so exempt.  It may be that in the ordinary case 
     an administration should be had, but there are many cases where it is 
     plainly apparent to the court that the entire estate is exempt from 
     taxes and claims of creditors.  In such cases it would seem entirely 
     unnecessary to burden such estate with the expense of administration. 
     In such a case, it is our opinion that the court would be authorized 
     by section 57-3718 to make an order exempting such estate from 
     payment of any estate tax. 
 
     The evident purpose of section 57-3729 is to insure payment of estate 
     tax upon the decedent's interest in the jointly-owned property which 
     may have been in the safety deposit box at the time of his decease. 
     The joint property, of course, becomes the property of the surviving 
     joint-tenant or tenants, so he or they are entitled to possession 
     subject to insurance as provided by this section that any estate tax 
     due from the estate of the deceased will be paid.  If it is apparent 
     to the county court that no such tax is due, then, in our opinion, 
     the county court is authorized by section 57-3729 to order a delivery 
     of jointly-owned property in a safety deposit box to the surviving 
     joint-owner or owners. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


