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     August 19, 1949     (OPINION) 
 
     FARGO POLICE PENSION ORDINANCE 
 
     RE:  Rights of Withdrawal 
 
     Re: Chapter 40-45 R.C. 1943 
 
     Yours of the 17th inst. re Fargo Police Pension Ordinance 
     has been received and referred to may desk. 
 
     The Legislature had undoubted authority to enact chapter 40-45 found 
     in the North Dakota Revised Code of 1943. 
 
     We find no authority in section 40-0501 or 40-0502 N.D.R.C. giving 
     cities any authority to enact ordinances relating to a pension system 
     for the city.  The only law relating to police pensions, therefore, 
     is chapter 40-45. 
 
     McQuillin says: "Moreover, general power to enact ordinance is to be 
     restricted to the legislative powers committed to the particular 
     municipality.  Its exercise must conform to the grant of power, that 
     is, to say that ordinances must be within the powers expressly or 
     impliedly conferred.  The power will not be extended beyond the 
     meaning of the words granting the power.  Furthermore, whatever the 
     grant of power in terms, ordinances must not be inconsistent with the 
     laws of the nation or state.* * *" 
 
     McQuillin Corporations, 2d Ed. Rev. Vol. 2, Sec. 708, p. 745. 
 
     Therefore, the city may not grant rights under an ordinance in excess 
     of those granted by the law authorizing the ordinance. 
 
     It is our opinion that no right granted by chapter 40-45 can be 
     extended or taken away by ordinance.  This chapter provides for a 
     police pension in cities.  It defines and limits the rights of 
     members.  When a city, authorized to do so by chapter 40-45, has made 
     a levy therefor to take advantage of the power granted by said 
     chapter, there is a contractual relation between the city and its 
     policemen. 
 
     Payne v. Teachers' Retirement Fund, ____N.D. ____, 35 N.W.2d. 553. 
 
     Membership in the fund is compulsory.  Section 40-4508.  Each 
     policeman shall pay a membership fee, and the city thereafter deducts 
     and retains from his salary his prescribed assessment of two percent 
     of his salary.  This constitutes his contributions to the fund to 
     which every other policeman must contribute in like manner.  Each 
     member then has a vested contract interest in the fund.  The statute, 
     section 40-4521, provides the only circumstances under which he may 
     withdraw, and the amount of his refund upon his exercise of the right 
     to withdraw given by this section.  He may not withdraw a greater sum 
     than this statute authorizes, even though an ordinance so provides, 
     for such a provision clearly conflicts with the statute.  The statute 



     and not the ordinances defines the rights of members. 
 
     Therefore, it is our opinion that the two members of your force may 
     not withdraw any sum from the fund under the provisions of said 
     section 40-4521 and still continue as members of your police force. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


