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     January 11, 1949     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  State Board of 
 
     This is in reply to your letter of January 6, 1949, requesting the 
     attorney general's opinion on the following matters: 
 
           1.  An opinion interpreting the provisions of chapter 43-09 and 
               particularly sections 43-0909 and 43-0912 of the 1943 
               Revised Code. 
 
           2.  An opinion defining the rights, duties, and powers of the 
               state board of electricians with respect to disposition of 
               applications for licenses from companies, partnerships, and 
               corporations, as well as individuals. 
 
           3.  An opinion setting forth the procedure in issuing licenses. 
 
           4.  An opinion stating whether or not the board of electricians 
               has any discretion in the granting or refusal of licenses 
               to companies, partnerships, or corporations. 
 
     In answer to Matter No. 1, section 43-0909 of the 1943 Revised Code 
     provides that every person undertaking to do electrical work as 
     provided by this statute must apply for a license.  It is immaterial 
     whether the applicant is an individual or a corporation.  Both must 
     have the same consideration.  If it is a corporation which applies 
     for a license, the manager thereof shall make the application and 
     take the oath and submit evidence as to experience.  In 53 C.J.S., 
     sec. 33, it states that in accordance with the provisions of some 
     statutes or ordinances, a firm or corporation may engage in the 
     plumbing business (or an electrician's business) on the examination 
     and licensing of one member thereof who directs and supervises the 
     plumbing work (or electrician's work).  Therefore, the person in the 
     corporation who personally manages and supervises the work must apply 
     for the license, pass the required examination, and submit evidence 
     as to his experience as required by statute.  It might also be noted 
     that by reason of the fact that a corporation is licensed to do 
     electrician's work does not mean that it can employ a nonlicensed 
     electrician to do the work of a licensed electrician, whether he is 
     practicing the work personally or as an agent of a licensed 
     corporation, company, or partnership. 
 
     Section 43-0909 of the 1943 Revised Code, further provides that: 
     "The board shall examine the applicant and if, upon a technical and 
     practical examination, he is found to possess the required knowledge 
     and skill * * *."  Here it is well to define what is meant by 
     "technical."  Defined in Black's Law Dictionary, "technical" means 
     belonging or peculiar to an art or profession; while practical is 
     used in the statute in the sense that it would reveal any 
     qualification or characteristic which would be helpful generally in 
     the occupation of an electrician. 



 
     Under section 43-0905 of the 1943 Revised Code, the board is 
     empowered to make reasonable rules and regulations.  Therefore, the 
     board may devise a set of examination questions and a practical 
     examination to be given to the applicants at a place and time 
     designated by the board. 
 
     Under section 53 0905 of the 1943 Revised Code, the board is 
     empowered to make reasonable rules and regulations. Therefore, the 
     board may devise a set of examination questions land a practical 
     examination to be given to the applicants at a place and time 
     designated by the board. 
 
     53 C.J.S. section 34 states:  "The board to which the conduct of the 
     examination is delegated must act in accordance with the statute; and 
     the rules and regulations which the board adopts and the questions 
     which it selects must be reasonable.  The method of determining the 
     grade in the examination may be discretionary with the examining 
     board." 
 
     The above-quoted section explains who determines whether the 
     applicant has the required skill and knowledge as provided by 
     statute. 
 
     In section 43-0912 of the 1943 Revised Code, there is a provision to 
     the effect that the applicant "shall take an oath and submit written 
     evidence that he has had the required experience. * * *"  The oath 
     provided for in this section is the oath of the applicant stating 
     that he has the required experience as prescribed by section 43-0911. 
     This section may also be interpreted to mean, where it says "written 
     evidence," affidavits from persons under whom the applicant received 
     the required experience.  This written evidence is in addition to the 
     examination required in the above section (43-0909). 
 
     In answer to Matter No. 2, the board has certain rights, duties and 
     powers. 
 
     In 53 C.J.S. section  37, under the title "Licenses," the designated 
     board or officer has no powers or duties other than those which have 
     been created by the statute or ordinance, and the powers and duties 
     of such a board or officer, as far as they require the exercise of 
     judgment and discretion, and are not mere ministerial acts, cannot be 
     delegated to agents.  Therefore, the passing on the applicant must be 
     done only by members of the board. 
 
     As to the question of the right to make rules, we find in 53 C.J.S. 
     section 37 b. the following: 
 
           As a general rule the board or officer vested with the power to 
           grant or to refuse licenses may prescribe reasonable 
           qualifications or adopt reasonable rules or regulations for the 
           issuance of licenses.  The qualifications or regulations must 
           be reasonable, and they must not be in contravention of, or 
           beyond the authorization of, the statute or ordinance.* * *" 
 
     In answer to Matter No. 3, the procedure of disposing of an 
     application for license is as follows:   After the board has been 



     notified of the applicant's desire to procure a license, the board 
     should send the applicant a formal application, notify him of the 
     required affidavits and their contents, the fees for application, and 
     the date, place and time of the technical and practical examination. 
     The board may thereafter pass on the applicant by the laws 
     hereinbefore described. 
 
     In answer to Matter No. 4, 53 C.J.S. section 38 states: "As a general 
     rule the power vested in the board or officer to grant licenses on 
     compliance by applicant with the prescribed conditions carries with 
     it, either expressly or impliedly, the power to exercise a reasonable 
     discretion in granting or refusing license, * * *." 
 
     Page 2 of this section states:  "Licensing board or officers must not 
     exercise the discretion vested in them arbitrarily or capriciously, 
     and they must act in accordance with what they believe to be in the 
     interest of the public safety or public welfare.* * *" 
 
     In the matter of issuing a license to Boyer Electric, Inc., this 
     office suggests that you follow the procedure and method herein 
     described. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


