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     December 9, 1949     (OPINION) 
 
     CREDIT UNIONS 
 
     RE:  Refund of Interest 
 
     Your letter of December 6 addressed to the Attorney General has been 
     received and referred to the undersigned for attention and reply. 
 
     The question you present for consideration by this office is whether 
     or not a chartered credit union may legally refund interest paid by a 
     borrower as a patronage dividend and in this connection you refer to 
     Section 6-0626 which provides that at the end of any fiscal year a 
     credit union upon recommendation of its board of directors may 
     declare a dividend which shall be paid on all outstanding and paid up 
     shares.  Such dividend must be paid on all outstanding and paid up 
     shares. Such dividend must be paid from the net earnings of the 
     union, but shall not exceed six percent per month on unpaid balances. 
 
     Section 6-0612 prescribing the duties and powers of the directors of 
     a credit union provides, among other things, that the directors have 
     the power to determine interest rates on loans and deposits.  By 
     Section 6-0618 such interest rates may not exceed one percent per 
     month on unpaid balances. 
 
     At the end of any fiscal year the board of directors may recommend 
     the declaration of a dividend.  This action is undoubtedly taken 
     after the financial condition and the net earnings of the union have 
     been carefully considered.  If interest earned and collected during 
     the year has been transferred to the net earnings of the union, then 
     there would be no authority to reduce the earnings by taking out of 
     same any interest collected and return same to the member who paid 
     the same. 
 
     However, since the directors have the power to determine the rate of 
     interest to be charged on loans, they would have authority, in my 
     opinion, before the interest collected is put into the net earnings 
     of the union to discount to the borrowers part of the interest 
     payable on the loans.  In such cases it would be advisable that a 
     resolution be adopted by the board of directors setting forth such 
     facts as may be pertinent and which would warrant such action. 
 
     However, as I have already pointed out, where interest collected has 
     once been covered into the net earnings of the union, then they may 
     not be withdrawn and paid to the borrower as a discount. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


