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     August 17, 1949     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Motor Vehicle 
 
     I am herewith returning letter from Mr. A. R. Bergesen, Attorney at 
     Law, Fargo, North Dakota, dated August 11, 1949, wherein he takes 
     issue with Regulation No. 2 of your department with reference to use 
     tax.  We have your request for an opinion on this matter. 
 
     As we understand it, Mr. Bergesen has a client who owned an 
     automobile upon which he had paid the sales tax in the state of North 
     Dakota.  He took said car to a foreign state and traded it for a new 
     car and paid a sales tax in that foreign state upon the car that he 
     bought.  He now contends that he should be required to pay a use tax 
     on the cash paid for the purchase of the new car and not on the 
     credit given for the used car that he traded in. 
 
     Reference is made in Mr. Bergesen's letter to the opinion of C. F. 
     Kelsch, assistant attorney general, dated July 15, 1940, and it is 
     alleged that such opinion does not justify Regulation No. 2. 
 
     It may be true that the opinion of Mr. Kelsch does not go into detail 
     on this matter, and for that reason we are going to consider the 
     specific question raised by Mr. Bergesen. 
 
     Section 57-4012 of the 1943 Revised Code reads in part as follows: 
 
           USE TAX IMPOSED ON MOTOR VEHICLES.  There is imposed an excise 
           tax of two percent of the purchase price of any motor vehicle 
           purchased* * *" 
 
     Section 57-4013 exempts from this provision motor vehicles upon which 
     the North Dakota sales tax has been paid. 
 
     It is to be noted that the excise tax of two percent is to be paid on 
     the purchase price of a motor vehicle under the provisions of section 
     56-4012. 
 
     We, therefore, go to subsection 5 of section 57-4001 to get the 
     definition of "purchase price", and said term is therein defined as 
     "the total amount for which tangible personal property is sold, 
     valued in money, whether paid in money or otherwise, but cash 
     discounts allowed and taken on sales shall not be included." 
 
     Applying the definition of "purchase price" to the provisions of 
     section 57-4012, it is our opinion that the use tax must be paid on 
     the full purchase price of the car, for the reason that the statute 
     reads that said tax must be paid whether the purchase price was paid 
     in money or otherwise.  Otherwise can be taken to mean a trade-in. 
 
     We, therefore, hold that Regulation No. 2 was properly promulgated 
     and is justified by the statutory provisions above cited. 



 
     WARREN E. WARNER 
 
     Attorney General 


