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     December 12, 1949     (OPINION) 
 
     PLUMBING 
 
     RE:  Interpretation and Definition 
 
     In your letter of November 9, 1949, you request, "an opinion from 
     your office at your convenience pertaining to the State Plumbing Law, 
     Chapter 43-18, R.C. 1943." 
 
     You then state, "We are in the process of printing a new Plumbing 
     Code and it is possible we may make some changes from the present 
     one.  We are anxious to know if it may be possible to include water 
     softeners, storage heaters, dish washing sinks, etc., as plumbing." 
 
     When we discussed this matter with you personally you requested that 
     we also consider automatic laundries in our opinion. 
 
     Section 43-1801 (4) N.D.R.C. 1943, defines the term "plumbing" as 
     follows: 
 
           * * * 
 
           4.  'Plumbing' shall mean the act of installing in buildings 
               the pipes, fixtures, and other facilitating apparatus for 
               bringing water into, and using the same in buildings, and 
               for removing liquids and water-carried wastes therefrom; 
               * * *." 
 
     Section 43-1809 provides that: 
 
           The board shall formulate, prepare, and circulate among all 
           plumbers within this state, a state plumbing code, which shall 
           contain the minimum basic standards for plumbing, drainage, and 
           ventilation of plumbing in buildings of all classes.  Such code 
           shall be approved by the state department of health.  The 
           provisions of said code shall have the force and effect of law, 
           and any violation thereof shall constitute a violation of this 
           chapter." 
 
     It is apparent, therefore, that if the term "plumbing" as defined in 
     section 43-1801 (4), supra, includes the act of installing storage 
     heaters, dish washing sinks, automatic laundries, water softeners, 
     etc., that in such case you have the authority, under section 
     43-1809, to include these items in your plumbing code. 
 
     You appreciate, of course, that in any interpretation of a statute, 
     such as the one under consideration, regard must be had to the power 
     which was exercised by the legislature when it passed the statute. 
 
     It is fundamental that every person has the right to engage in 
     whatever occupation or business suits his fancy, subject only to 
     reasonable regulation in the interest of the public health, safety, 
     or welfare.  The power to regulate, in the interest of the public 



     health, safety, or welfare, certain occupations and businesses, such 
     as plumbing, is known as the police power.  The regulation 
     permissible under the police power, however, must bear a reasonable 
     relation to the end sought to be attained.  That is, it must be shown 
     that the regulations are for the protection of the health, safety or 
     welfare of the public. 
 
     We believe that section 43-1801 (4), supra, should be read as setting 
     forth three separate and distinct tests for determining the pipes, 
     fixtures, and other facilitating apparatus, which are to be 
     considered as plumbing.  These tests are: 
 
           1.  For bringing water into buildings; 
 
           2.  Using the same in buildings; and 
 
           3.  For removing liquids and water-carried wastes therefrom. 
 
     We must now determine whether or not the installation of the various 
     apparatus which you have requested an opinion on are properly subject 
     to regulation under the statutory tests set out above, and whether 
     this regulation may be considered to be a valid exercise of the 
     police power. 
 
     We think that the automatic laundries and the dish washing sinks may 
     be considered together, as there is no substantial difference between 
     them in their relation to plumbing.  Both are facilitating apparatus 
     for using water in buildings, and when connected with the hot and 
     cold water pipes become an integral part of the water system.  Both 
     have drainage pipes which lead directly into the main drainage system 
     and become a part thereof, and in this respect they are not different 
     from the ordinary sink. 
 
     Each of these two items, therefore, meet the tests numbered 2 and 3 
     above, and for that reason are within the definition of "plumbing" as 
     set forth in the statute. 
 
     Inasmuch as both the laundry and sink use very hot water during their 
     operation and because one of the inherent functions of each is to 
     carry off waste waters we can readily see that the improper 
     installation of these two items might affect adversely the public 
     health and safety. 
 
     For these reasons it is our opinion that you have the authority to 
     include dish washing sinks and automatic laundries within your 
     proposed new plumbing code. 
 
     The water storage heater being interposed between the source of water 
     as it enters the building and the pipes which distribute the hot 
     water throughout the building, it would seem to us to be facilitating 
     apparatus for bringing (hot) water into the building.  At any rate, 
     it can be classed as facilitating apparatus for using the water once 
     it is in the building, and as such it comes within the second test of 
     the definition of plumbing. 
 
     Because of the fact that it is possible for the storage heater to 
     generate sufficient steam pressure to explode itself, we appreciate 



     that improper installation should be guarded against in the interest 
     of the public safety and welfare. 
 
     It is our opinion, therefore, that you may also include water storage 
     heaters in your proposed new plumbing code. 
 
     As to the water softeners, even if we should agree that they come 
     within one or more of the tests set out in the statute, we are unable 
     to perceive in what manner their installation would affect the 
     health, safety, or welfare of the public.  They do not carry off any 
     waste water; there is no danger of explosion from them; they contain 
     no harmful chemicals. 
 
     We do not believe that the legislature intended to exercise its 
     police power in regard to this type of equipment by requiring that 
     their installation be regulated the same as in the case of equipment 
     which might prove a menace to the public health, safety, or welfare. 
 
     It is our opinion that you may not, for the reasons expressed, 
     include water softeners in your proposed new plumbing code. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


