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     May 6, 1949     (OPINION) 
 
     LIQUOR 
 
     RE:  License Fees for Clubs 
 
     I have your letter addressed to the Attorney General dated April 23, 
     1949, in which you ask for an opinion as to the authority of the city 
     commission to charge a lower fee for liquor licenses for private 
     clubs than is charged for private liquor dealers. 
 
     C.J. 2d. 237.  Authorities differ as to whether or not a bona fide 
     club must obtain a license in order to sell liquor to its members. 
 
     30 Am. Jr. Sec. 308, states that a state may prohibit the selling and 
     serving or dispensing of intoxicating liquors in clubs. 
 
     119 N.W. page 494.  A number of court decisions have held that clubs 
     are not required to pay a license fee to sell intoxicating drinks to 
     their members.  Also a great number have held that they must pay such 
     fees.  This clearly shows that a distinction between clubs and public 
     bars exists. 
 
     It is well known that clubs exist which limit the number of members 
     and select them with great care which own considerable property in 
     common and in which the furnishing of food and drinks to the members 
     for money is but one of the many conveniences which the members 
     enjoy.  The question whether a club is or is not a bona fide club can 
     be raised in some instances; however, such a question does not alter 
     the reasonable and clear cut distinction of a social or fraternal 
     club from public bar or liquor store. 
 
     There have been numerous cases in which the question arose whether or 
     not such clubs are required to have a license before they can 
     dispense intoxicating beverages to is members for money.  The 
     question of the license requirement does not have any direct bearing 
     in this opinion but it definitely shows that clubs are considered as 
     something different than a public bar. 
 
     In an opinion from this office it was ruled that the liquor food and 
     divorcement act did not apply to clubs.  This again shows that there 
     is a distinction made between clubs and public bars.  Section 5-0319 
     of the North Dakota Revised Code of 1943 states the requirements a 
     club must meet to obtain a license and then restricts the sale to 
     members only.  This again shows that there is a distinction made. 
     The undisputable point is that a public bar operates primarily for 
     the benefit which is in it while a club operates for the convenience 
     of its members. 
 
     Section 5-0303 sets the fee for village or city at not less than 
     $200.00 and not more than $2000.00, and other than incorporated 
     limits not less than $100.00 and not more than $1000.00.  Then it 
     further states ******* "the license fee shall be the same to each 
     individual within each of the said political subdivisions 



     respectively.  The word, "individual," must be interpreted to mean 
     the same as a person as defined in Sec. 5-0101 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943.  The intent of the legislature obviously was to 
     make the fees the same to all in a certain class in the political 
     subdivision.  This merely means that the municipality must, if it 
     makes a distinction, make the distinction so that all clubs and 
     lodges pay the same fee and that all public bars pay the same fee. 
     The question of discrimination would be involved only if the 
     governing body would grant a license to one club for a certain amount 
     and to another club for a lesser or greater amount.  The fourteenth 
     amendment of the United States Constitution uses the word "person" 
     when it refers to equal protection of the laws, and depriving of 
     life, liberty and property without due process of law.  In 16 C.J. 
     2d. Sec. 5-29, subsection 8, states that the imposition of a license 
     fee is subject to the requirement of equal protection which is 
     satisfied, however, by the uniformity and fairness as to all persons 
     in similar circumstances.  It further states in the same section, 
     subsection "B" that trade occupations and professions and privileges 
     may be classified for licensing purposes and if the classification is 
     reasonable different classes may be differently taxed.  Further, in 
     Section C a general statement is made that occupation or license 
     taxes must fall alike on all persons similarly situated and persons 
     engaged in the same business where avocation may be reasonably 
     classified for the purpose of exemption or different taxes. 
 
     The reasonable, fair and just distinction between a club is that a 
     public bar is open to the public generally and operates for the 
     profit in the business and assumingly treats everyone alike. 
     Whereas, a club operates primarily for the convenience of its members 
     and is not open to the public and does not primarily operate for the 
     profit which is in it. 
 
     13 S.W. 113. 
 
     In the absence of a statute or ordinance making a distinction or 
     exemption to clubs and where the ordinance only sets forth that every 
     person dispensing intoxication drinks must be licensed the court held 
     that this would not apply to clubs.  This again shows that a 
     distinction exists. 
 
     This office has made no attempt in this opinion as to the 
     advisability of such classification or distinction.  In this opinion 
     we are only discussing the legality of such a classification. 
 
     It is my opinion that a municipality may make a classification and 
     distinction between public bars and clubs for the purpose of license 
     fees. 
 
     WALLACE E. WARNER 
 
     Attorney General 


