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     September 18, 1948     (OPINION) 
 
     GAME AND FISH 
 
     RE:  License for Members of Armed Forces 
 
     I am in receipt of your letter dated September 9, 1948, requesting an 
     opinion from this office on the provisions of section 20-0305 of the 
     1943 Revised Code, as amended by chapter 184 of the 1945 Session 
     Laws.  I also note the letter directed to your office by 
     Odin J. Wold, county auditor of Richland County. 
 
     In Mr. Wold's letter it is stated: 
 
           "I would appreciate it if you would let me know if a member of 
           the United States armed forces, and a resident of North Dakota, 
           can hunt or fish without a license.  Also, if a nonresident 
           member of the armed forces can hunt on a North Dakota resident 
           license this year.* * *" 
 
     The provisions of the statute with which we are concerned reads as 
     follows: 
 
           "Any resident license prescribed by this title may be issued 
           by, and in the discretion of, the commissioner * * * to any 
           person who is within the the state on furlough, or leave, or on 
           temporary duty, * * *.Any resident of the state, while in the 
           military service of the United States, shall be permitted to 
           hunt game birds or fish without a license therefor during the 
           open season during the time of war.  No license shall be issued 
           under the provisions of this section unless a satisfactory 
           affidavit of some bona fide resident setting forth the actual 
           conditions accompanies the application." 
 
     It is the opinion of this office that a resident of this state who is 
     in the armed forces would not need to secure or possess the regular 
     hunting license for the reason that we are still in the time of war. 
     I refer you to the case Ex parte Givins, 262 F. 702-705, wherein it 
     was said: 
 
           "'Time of war' continues from the date of the declaration of 
           war by Congress until some formal proclamation of peace by an 
           authority competent to proclaim it."  It has previously been 
           ruled by this office that until there has been a formal 
           proclamation of peace by our government we would still be in a 
           time of war.  This same ruling holds true at the present time 
           as our government has not as yet concluded a treaty of peace 
           with all of the nations with which we were in armed conflict. 
 
     It should next be pointed out that you, as the commissioner, are 
     vested with the discretion in issuing licenses under the provisions 
     of this section to members of the armed forces who are in the state 
     on furlough, leave, or on temporary duty, and you need not issue a 
     license to a nonresident who is a member of the armed forces unless a 



     bona fide resident executes a satisfactory affidavit setting forth 
     the facts concerning the nonresident's presence in the state.  It is 
     apparently within your discretion to prohibit the issuance of a 
     resident license to those who actually come into the state for the 
     purpose of hunting.  However, it is my personal opinion that the law 
     should be construed and applied so as to effectuate the legislative 
     intention which obviously was to assist, help, acknowledge, or even 
     reward soldiers and sailors for their part in the defense of this 
     country. 
 
     Lastly, I again wish to point out that the Legislature has granted 
     you with the discretion of issuing or denying such licenses and, of 
     course, you would be authorized to adopt such rules and regulations 
     as you desire in placing the statute into effect. 
 
     P.O. SATHRE 
 
     Attorney General 


