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     September 13, 1948     (OPINION) 
 
     FEES 
 
     RE:  Chief of Police 
 
     Your letter of September 11, 1948, regarding the matter of your fees 
     for serving warrants of arrest and witness fees, received this 
     morning and sent to my desk. 
 
     Generally, the salary, fees, or other compensation, of all city 
     officers is fixed by city ordinance.  If your city has no such 
     ordinance, it should proceed to enact one. 
 
     Policemen are not only the peace officers of a city, but they are 
     also peace officers of the state and have all the duties and powers 
     as such peace officers.  See sections 12-0104 (13), 29-0510, and 
     40-2005 of the 1943 Revised Code. 
 
     The city under the law above referred to would have the power to fix 
     the fees of police officers of the city when performing duties with 
     reference to the enforcement of a city ordinance. 
 
     When the policeman is acting as a police officer of the state in the 
     matter of enforcing state law instead of a city ordinance, he would, 
     in my opinion, be entitled to the same fees as prescribed by law for 
     the sheriff when performing like services.  These fees are fixed by 
     section 11-1507 of the 1943 Revised Code.  If a policeman serves a 
     warrant issued out of any justice court upon a complaint charging the 
     violation of a state law, he would, in my opinion, be entitled to the 
     same fees as the sheriff would be entitled to had the arrest been 
     made by the sheriff. 
 
     If it becomes necessary for the policeman to appear in either the 
     justice or district court to testify in any criminal prosecution 
     under the state law, he would, in my opinion, be entitled to the same 
     fees as any state witness would be entitled to under like 
     circumstances. 
 
     P.O. SATHRE 
 
     Attorney General 


