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     December 17, 1948     (OPINION) 
 
     DRAINS 
 
     RE:  Culverts 
 
     This is in reply to your letter of December 9, 1948, in which you 
     say: 
 
           In a drain construction namely the Garfield Drain #32 an inlet 
           culvert was installed.  This culvert lies across a section 
           line.  The drain, an open ditch, is along the west side of the 
           road.  A farmer on the east side to get rid of his water must 
           have a culvert across the road or to the west side.  This 
           culvert and the installing would be over $350.00. 
 
           The county commissioners refused to pay for the culvert and 
           installation on the grounds that it is an inlet culvert.  The 
           Drain Commissioners contend that as it is across the section 
           line and over $100.00 the County Commissioners should pay." 
 
     I assume that the Board of County Commissioners has obtained the 
     advice or opinion of Mr. Chauncey Kaldor, the State's Attorney. 
 
     Section 61-2137 of the Revised Code of North Dakota of 1943 provides: 
 
           The board shall construct such bridges or culverts over or in 
           connection with a drain as in its judgment may be necessary to 
           furnish passage from one part to another of any farm or tract 
           of land intersected by such drain.  The cost of the 
           construction thereof shall be charged as part of the cost of 
           constructing such drain, and such bridge or passageway shall be 
           maintained under the authority of the board of county 
           commissioners or the board of township supervisors, as the case 
           may be, and the necessary expense thereof shall be deemed a 
           part of the cost of keeping such drain open and in repair. 
           Whenever any such bridge is to be erected on a section line, 
           and the cost of construction shall exceed one hundred dollars, 
           such bridge shall be constructed and maintained by the board of 
           county commissioners as provided by sections 24--0801, 14-0802, 
           and 24-0803.  Whenever the expense of constructing any such 
           bridge or culvert on a section line shall be less than one 
           hundred dollars, such expense shall be borne by the township in 
           which such bridge or culvert is located." 
 
     It is my opinion that Section 61-2136 requires a Board of County 
     Commissioners to construct a culvert through, or a bridge over, a 
     drainage ditch when the drain crosses the section line and the cost 
     is $100 or more.  If the cost of such bridge or culvert is less than 
     $100, the expense must be borne by the township. 
 
     Section 61-2136 requires the Board of County Commissioners or the 
     Township Board, depending on the costs of construction, to bear the 
     expense when a drain constructed by the County Drain Board pursuant 



     to the provisions of Chapter 61-21 and acts amendatory thereof, 
     crosses a section line road.  But if a culvert is needed through a 
     section line road in order to drain water from certain lands into the 
     drainage ditch, then such culvert is merely an outlet into the drain 
     for water flowing over and from such land. 
 
     If, before the drain was established and constructed, the county was 
     not legally required to construct a culvert through the highway 
     mentioned in your letter, in order to prevent the highway from acting 
     as a dam and flooding adjacent lands, it is my opinion that the 
     county is not now legally obligated to construct such culvert as an 
     outlet into the drain or to pay the cost of such construction. 
 
     P. O. SATHRE 
 
     Attorney General 


