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     April 16, 1948     (OPINION) 
 
     TEACHERS 
 
     RE:  Continuing Contracts - 1947 Law 
 
     This will acknowledge your letter of April 12 in which you seek 
     the clarification and interpretation of our office concerning 
     chapter 146 of the 1947 Supplement to the North Dakota Revised Code 
     of 1945.  You refer to this law as "the continuing contract law of 
     North Dakota." 
 
     I will endeavor to interpret section 15-4727 of the 1947 Supplement 
     in such a manner as to clarify the same for your use as well as that 
     of other teachers.  There are three provisions of this section which 
     must be taken into consideration. 
 
           1.  Any teacher employed by any school district or by the State 
               Board of Higher Education in this state during any school 
               year shall be notified in writing by the school board, 
               board of education or the State Board of Higher Education, 
               as the case may be, on or before the fifteenth of April in 
               any school year in which such teacher has been employed of 
               the board's determination not to renew the teacher's 
               contract for the ensuing year.  Failure of the board to 
               give such written notice shall constitute an offer on the 
               part of the board to renew the contract for the ensuing 
               year on the same terms and conditions as the contract for 
               the current year. 
 
           2.  On or after April fifteenth in any year the board may 
               notify all teachers of a date, which shall be not less than 
               fifteen days after the date of such notice, upon which they 
               will be required to accept or reject proffer of 
               re-employment.  Failure on the part of the teachers to 
               accept and offer within the fifteen days shall be deemed a 
               rejection of the offer. 
 
           3.  Any teacher who shall have been offered employment, either 
               by action of the board or the non-action of the board on or 
               before April fifteenth shall be entitled to the usual 
               written contract for the ensuing year. 
 
     For the purpose of clarifying these three situations, let us suppose 
     that the board, and that includes all those mentioned within the 
     terms of the statute , does not notify its teachers on or before 
     April fifteenth in any school year that the board will not renew the 
     teachers' contract for the ensuing year.  If the board fails to give 
     this notice in writing, then the teachers, if they so desire, are 
     entitled to a contract from the board on the same terms and 
     conditions for the ensuing year as the then existing contract for the 
     current year. 
 
     If the board notifies all the teachers of the school system that they 



     are being proffered a contract for the ensuing school year, then the 
     teachers have fifteen days in which to accept or reject the offer of 
     the board.  If the teachers fail to notify the board, such failure 
     shall constitute a rejection of the offer of the board. 
 
     In either case, if the board does not notify the teachers on or 
     before April fifteenth of the school year that it will not renew the 
     teachers' contract for the ensuing school year, or if it on or after 
     April fifteenth notifies the teachers that it will employ them and 
     the terms on which they will be re-employed, for the ensuing school 
     year, the teachers will be entitled to a written contract which shall 
     be consummated as provided by law. 
 
     As we view the law, there is no requirement that the teachers notify 
     the board under the first proposition.  The failure of the board to 
     notify any teacher that it will not re-employ such teacher or renew 
     his or her contract by written notice sent to such teacher before the 
     fifteenth of April of any year, will entitle such teacher to his 
     contract on the same terms and conditions as the contract that such 
     teacher holds for the current year.  The initiative is up to the 
     board. 
 
     It is under the second proposition where the board has notified the 
     teachers that it will employ them and of the terms and conditions 
     under which they will be re-employed that the failure of the teachers 
     to reply, that the board could not be compelled to employ them.  In 
     such case the school board has taken the initiative and the failure 
     of the teacher to accept or reject the offer shall be deemed a 
     rejection.  Thus, if a teacher had intended to accept within the 
     fifteen days, but overlooked doing so, such failure would constitute 
     a rejection, and if for any reason the board did not see fit after 
     the fifteen days had expired to enter into a contract with the 
     teacher, there would be no basis for compelling the board to do it. 
 
     Under the first proposition, the failure of the school board to give 
     written notice that it will not enter into a contract with a teacher 
     results in a contract for the teacher, if the teacher so desires, and 
     the board could be compelled to give the written contract as provided 
     by law. 
 
     Under the second proposition, if all the teachers have been notified 
     in any school system and offered contracts, the failure of the 
     teachers to accept or reject the same within the fifteen days would 
     result in a situation whereby the school board would not be bound to 
     do anything, as all its offers are deemed rejected. 
 
     If the school board does not wish to be bound by the terms and 
     conditions of the contracts held by its teachers for the ensuing 
     year, then it must notify any teacher or all teachers in its system 
     that it will not renew the contract and such notice must be in 
     writing and must be sent to the teacher on or before April fifteenth 
     of any year.  The school board must set to protect itself.  It can 
     either act by notifying the teachers that it will not renew its 
     contract with such teachers or it can act by offering the teachers an 
     opportunity to accept or reject the contract. 
 
     I believe that the foregoing discussion clarifies the situation 



     sufficiently to enable any teacher to know his or her rights under 
     the law. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


