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     June 15, 1948     (OPINION) 
 
     ASSESSMENT BOOKS 
 
     RE:  Unsigned Upon Death of Assessor 
 
     This office is in receipt of your letter of June 12, in which you 
     state that your city assessor assessed the city, all his assessor 
     slips were properly signed, and his assessment books were made up. 
     He was taken ill and died before he signed the certificate in the 
     back of the assessment book.  You inquire whether the assessment will 
     be valid without such certificate or whether you will have to 
     reassess the property of the city. 
 
     You refer to the case of Eaton v. Bennett, 10 N.D. 346 and Grand 
     Forks County v. Fredericks, 16 N.D. 118. 
 
     Under the provisions of section 40-0903, when the assessment (in the 
     city) is completed and on or before the first day of June each year 
     the city assessor shall return the assessment roll to the city 
     auditor.  Nothing is said therein as to any certificate to be 
     attached to the assessment roll. 
 
     Section 57-1101 N.D.R.C. 1943 provides for the organization of the 
     board of equalization of the city, and section 57-1102 provides among 
     other things that the city auditor shall within ten days after 
     completion of the equalization of the assessment deliver the same as 
     equalized to the county auditor with his certificate that the 
     assessments are correct as equalized by the board of equalization. 
 
     Section 57-0905 N.D.R.C. 1943 relates to assessors of townships and 
     provides for verification by affidavit the form of which is set out 
     in said statute.  You will note that the same refers to the township 
     board of equalization, but, as I have pointed out, no such 
     certificate or return seems to be prescribed for city and village 
     assessors.  The case of Eaton V. Bennett, 10 N.D. 346, referred to in 
     your letter, deals with section 1551 of the territorial code of 1887. 
     The question involved was the assessment in a township.  However, 
     said section 1551 has been materially changed several times.  It 
     appears in a changed form as section 1525 of the Revised Code of 
     North Dakota for 1905.  It now appears as part of section 57-0906 
     N.D.R.C. 1943 and is in the chapter dealing with township assessment, 
     township boards of equalization, and in the form of the affidavit 
     refers particularly to the township board of equalization. 
 
     The case of Eaton v. Bennett, supra, has been criticized several 
     times by our Supreme Court.  See Graham v. Realty Company, 22 N.D. 
     423; also Nind v. Meyers, 15 N.D. 400.  Referring to the situation in 
     the city of Linton, the assessor had completed the assessment in 
     detail and nothing was left to be done by him except to sign the 
     certificate in the back of the assessment book.  This certificate has 
     been placed in the back of the assessor's books in accordance with a 
     practice that has been pursued for many years and undoubtedly this 
     certificate should be signed by assessors in townships, as provided 



     by section 57-0906.  It is very doubtful, however, that this would 
     apply to cities. 
 
     However, the city assessor at Linton died before signing the 
     certificate in the assessor's book.  There is a vacancy in that 
     office, therefore, in the city of Linton and I know of no reason why 
     an assessor could not be appointed to fill the vacancy.  An assessor 
     so appointed could inspect and examine the assessor's books and if 
     found regular and in proper form, I see no reason why an assessor 
     thus appointed could not complete the assessor's books by signing 
     such certificate.  It seems to me that it would be altogether too 
     technical, under the facts and circumstances in your letter, to hold 
     that all the property in the city of Linton should be reassessed. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


