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     December 30, 1948     (OPINION) 
 
     OFFICERS 
 
     RE:  Taking Oaths and Performing Marriages 
 
     Your letter of December 27 has been received stating that you have 
     been appointed as Deputy County Judge and Ex Officio Clerk of the 
     District Court of Logan County and asking if you have the right to 
     take oaths or perform a marriage. 
 
     Under the provisions of Section 11-1011 of the North Dakota Revised 
     Code of 1943 county judges and clerks of the District Court are 
     authorized to appoint clerks and deputies.  As the office of county 
     judge is a judicial office, he cannot appoint a deputy for a judicial 
     officer cannot act by deputy.  He may have, however, a clerk who 
     performs ministerial duties.  The clerk of court is purely a 
     ministerial officer and he may act by a deputy.  The county judge may 
     appoint a clerk who keeps the records of the office.  However, the 
     clerk can perform no judicial functions. 
 
     Under the law, the duties of the clerk of court in general are 
     prescribed by Section 11-1701 of the Revised Code. Any of these 
     duties may be performed by his deputy.  A deputy should always sign 
     papers which would ordinarily be signed by the clerk, by signing the 
     clerk's name by himself as deputy.  The signature would thus be "John 
     Doe, Clerk of the District Court by Richard Roe, Deputy."  The powers 
     of the clerk of the county court are prescribed by Section 27-0725 of 
     the North Dakota Revised Code of 1943.  Among the powers enumerated 
     is the power to "Administer oaths authorized or required in any 
     proceeding in the court and certify the same under the seal of the 
     court;".  Here he would sign simply as clerk of the county court and 
     affix the seal of the court.  The county judge is authorized by 
     Section 27-0724 to appoint a clerk. 
 
     Section 14-0309 provides for solemnizing marriages and names the 
     persons who may solemnize.  This section provides that, "Marriages 
     may be solemnized by all judges of courts of record * * *." 
 
     Section 110 of the Constitution provides that the county court shall 
     be a court of record.  Therefore, a judge of the county court may 
     solemnize marriages.  This, however, is in the nature of a judicial 
     function and would not authorize a deputy to solemnize the marriage. 
 
     P. O. SATHRE 
 
     Attorney General 


