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     January 28, 1948     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Reorganization - Tenure of Office of Existing Boards 
 
     This will acknowledge your letter of January 22, in which you quote a 
     part of section 22 of chapter 147 of the 1947 Session Laws, which 
     reads: 
 
           * * *prior to the completion of the reorganization of any 
           school district under the provisions of this act, the existing 
           school board of any school district shall not contract or place 
           such district under any obligation, except upon the 
           recommendation of the county committee. 
 
     In this connection you ask this office to advise you when this 
     disability attaches to the powers of the existing board. 
 
     Section 22 of chapter 147 of the 1947 Session Laws states that after 
     the establishment of any new school district the school board of such 
     new district shall be elected at the regular annual election.  Then 
     it goes on to state the manner in which such election shall be held 
     in a common school district and in a special school district.  The 
     section then goes on and states: 
 
           Members of school boards elected in the newly reorganized 
           districts shall not enter upon the duties of such office until 
           the time specified in Section 22 of this Act." 
 
     Then the section also says: 
 
           School boards in original school districts included within a 
           reorganized district shall continue and remain in existence 
           until the time specified in Section 22 of this Act, at which 
           time the new school board elected for the newly reorganized 
           district as provided in this section shall become the governing 
           body of such school districts;* * *." 
 
     The portion with which you are concerned has already been set forth. 
 
     It seems to me that reference to section 22 in section 22, where it 
     occurs, is a typographical error that occurred in the original bill 
     and has been carried into the printed edition of the 1947 Session 
     Laws.  Undoubtedly the reference in section 22 relates to section 23 
     of the act, which is as follows: 
 
           Any reorganization plan voted upon and approved shall become 
           operative and effective on the first day of July succeeding 
           final approval of the same." 
 
     The reorganization plan becomes effective and is finally approved as 
     indicated in section 24 of the Act.  The disability of the existing 
     school board or boards in any reorganized school district would 



     attach when the plan has been finally approved, but before July 1 
     succeeding approval.  The approval may come after time for annual 
     election, for instance, after July 1 of any year.  Thus there is an 
     intervening time between the election of the board to govern the 
     newly organized district and the time that it shall take over the 
     government of the newly organized district.  It is during this 
     intervening time when the reorganization is not complete, in the 
     sense that it has not become operative, as provided by section 23 of 
     the Act, that the existing school board or boards of the newly 
     organized school district would have to procure the approval of the 
     county committee of any contract which may place such newly organized 
     district under any obligation. 
 
     This approval by the existing school boards would involve teachers' 
     contracts as well as other contractual obligations of the district. 
     As I understand this section, the existing school board or school 
     boards of any newly organized school district with the approval of 
     the county committee continue to function even after the election of 
     a new school board and until July first of the year of the final 
     approval of the newly organized district, as provided by section 24 
     of the Act. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


