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     January 15, 1948     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Indian School Fort Yates - Participation in Equalization Fund 
 
     This is in reply to your letter of January 8 addressed to this office 
     in which you make inquiry as to whether or not the Ft. Yates School 
     District is entitled to participate in the several divisions of the 
     state equalization fund, more especially on a teacher unit basis. 
 
     You state that the Indian Service School at Fort Yates is maintained 
     by the Federal Government for the purpose of providing educational 
     facilities for the Indian pupils of school age in that part of the 
     reservation.  The local state school district has also a number of 
     white pupils attending this school and it employs and pays the 
     salaries of three or four teachers in the same school. 
 
     The Government School is fully accredited both as an elementary and 
     full four year high school and in fact maintains a higher scholastic 
     standard than any regular North Dakota schools.  It is under the 
     accrediting supervision of the Director of Secondary Education in the 
     Department of Public Instruction. 
 
     It is, of course, true that the Federal Government furnishes the 
     larger number of instructors, all of whom are paid by the Federal 
     Government, no contribution being made to the salaries of the Federal 
     employed teachers by the local school district.  The local school 
     district, however, is also maintained jointly with the Federal 
     Government and the children of the white people in the district are 
     attending the school and are eligible for and receive all the 
     educational privileges extended to the Indian children.  It may be 
     said, therefore, that this school is maintained jointly by the 
     Federal and the State Governments for the benefit of the  children in 
     the district, both Indian and white. 
 
     The course of study so far as educational standards are concerned is 
     of a very high grade and more thorough than in the course of study 
     pursued in many of the regular state schools.  The school is 
     non-sectarian and in every way conforms to the educational standards 
     and requirements prescribed by the constitution and the statutes of 
     this state. 
 
     Considered from the standpoint of educational standards, the grade of 
     instruction furnished to Indian and white pupils alike, the fact that 
     it is non-sectarian; and the further fact that the course of study is 
     approved by the Department of Public Instruction, and that all 
     teachers are duly certified and have the necessary educational 
     qualifications, is such school entitled to participation in the state 
     equalization fund on the teacher-unit basis? 
 
     Section 15-4017 so far as the same is pertinent to the question 
     involved reads as follows:  "As used in this chapter and in the 
     provisions relating to payments made from the fund on a teacher-unit 



     basis, the term 'teacher-unit' shall mean one teacher who is devoting 
     his entire time to teaching of grade or high school subjects."  I am 
     informed that all of the teachers in the Ft. Yates school, those 
     employed and paid by the Federal government and those employed and 
     paid by the local school district, give their entire time to teaching 
     in the grades and in the high school. 
 
     Section 15-4018 relating to payments on teacher-unit basis as amended 
     by Chapter 164 of the Session Laws of 1947 provides as follows: 
 
           PAYMENTS FROM FUND ON TEACHER-UNIT BASIS.  To qualify for 
           payments from the fund on the teacher-unit basis, a school 
           district shall file with the county superintendent of schools, 
           its statement giving the name of each teacher employed within 
           the district and the monthly salary paid to each such teacher. 
           No aid on the teacher-unit basis shall be given to any district 
           for any teacher who is not teaching in a district organized by 
           virtue of a special charter, or who did not receive at least 
           the minimum salary provided by law.  Payments from the fund on 
           the teacher-unit basis shall be made to the several school 
           districts as follows: 
 
           1.  To a school employing one to four teachers, three hundred 
               dollars per year for each grade or high school teacher-unit 
               maintained by such district during the then current year; 
 
           2.  To a school employing more than four teachers, two hundred 
               fifty dollars per year for each grade or high school 
               teacher-unit maintained by such district during the then 
               current year." 
 
     It will be noted that in the two subdivisions quoted there appears 
     the phrase, "teacher-unit maintained by such district during the then 
     current year." 
 
     It may be argued, of course, that to entitle a district to 
     participate in the equalization fund on a teacher-unit basis, the 
     teacher units must be maintained exclusively by the local district. 
     While there may be some force to this argument nevertheless in view 
     of the fact that the local district is receiving the benefit of grade 
     and a full four year high school through cooperation with the Federal 
     Government and that the pupils of the district, that is, the white 
     pupils are receiving all of the benefits of a full grade and four 
     year high school, and in view of the other advantages as well as the 
     fact that the course of study of such school complies in every 
     respect with the course of study prescribed by the Department of 
     Public Instruction, it would be my opinion that the school district 
     would be entitled to participation in the state equalization fund on 
     a teacher-unit basis and that in arriving at the amount of assistance 
     to which the district is entitled, all of the teachers furnished by 
     both the local school district and the Federal government should be 
     included. 
 
     You inquire further whether, if an affirmative opinion is given, what 
     would be the effect on the present status of all Indian government 
     schools such as Ft. Totten which receives no money locally, has no 
     mill levy and does not actually exist within the school district.  My 



     answer would be that the opinion that we have given here applies only 
     school districts where the facts are similar or identical to those 
     existing at the Ft. Yates School District. 
 
     You also inquire how such opinion would affect the model high schools 
     connected with our State Teachers Training Colleges.  My answer to 
     this question is that they would not be affected by the opinion and 
     would not be entitled to participation on a teacher-unit basis since 
     the main purpose of the model high schools maintained in connection 
     with the State Teachers Colleges is to furnish training for the 
     teachers attending such educational institutions. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


