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     March 6, 1947     (OPINION) 
 
     PARENT AND CHILD 
 
     RE:  Stepchildren 
 
     This is in reply to your recent letter in which you inquire as to 
     what facts are necessary under section 14-0909 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943 to constitute voluntary acceptance on the part 
     of a stepfather to accept into his family a stepchild so as to become 
     liable for and support and maintenance. 
 
     Section 14-0909 provides as follows:  "A husband is not bound to 
     maintain his wife's children by a former husband, but if he receives 
     them into his family and supports them it is presumed that he does so 
     as a parent and when such is the case they are not liable to him for 
     their support nor he to them for their services." 
 
     You then submit the following question:  "(2)  If a man marries a 
     wife with children who are at the time of the marriage receiving Aid 
     to Dependent Children, can he by making a statement before the taking 
     the children into his home that he will not provide for them make it 
     possible for the children to continue receiving Aid to Dependent 
     Children, notwithstanding the fact that he takes them into his home 
     and provides them with shelter as a member of his family?" 
 
     Section 14-0909 quoted herein speaks for itself.  It provides 
     specifically that a husband is not bound to maintain his wife's 
     children by a former husband, but if he receives them into his family 
     and supports them it is presumed he does so as a parent.  You will 
     note that two things are required to hold a stepfather liable for 
     support of stepchildren, namely, he must voluntarily receive them 
     into his family and support them.  In other words, the acceptance 
     must be voluntary and in addition he must support them.  Unless he 
     does these two things he would not be liable. 
 
     Your question cannot be answered by a general formula which can be 
     applied to every case but each case must stand on its own state of 
     facts. 
 
     Section 14-0909 does not read as you state it in your letter.  Your 
     quotation is from the syllabus in the case of Druey v. Druey, 63 N.D. 
     786, which is an interpretation of the statute.  The import thereof 
     is to the effect that I have already stated namely, "that a 
     stepparent who voluntarily receives a stepchild into the family and 
     treats it as a member thereof stands in the place of a natural 
     parent."  You will note that two elements are necessary, voluntary 
     acceptance and treatment as a member of the family. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


