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     March 21, 1947     (OPINION) 
 
     COUNTY COURT 
 
     RE:  Fees In 
 
     This will acknowledge your letter of March 14, 1947, in which you 
     state that you have received a copy of Senate Bill No. 151 regarding 
     the collection of filing fees in district and probate courts.  I note 
     that you take the position that heirship proceedings do not come 
     within the provisions of this law. 
 
     Section 5 of the act, amending section 27-0740 of the 1943 Revised 
     Code, reads as follows: 
 
           "Before a petition for letters testamentary, of administration, 
           or guardianship is filed in a county court of this state, the 
           petitioner, or someone on his behalf, shall pay a filing fee of 
           seven dollars and fifty cents into the county treasury of the 
           county in which the court is located." 
 
     Section 6 of the Act, amending section 27-0741 of the 1943 Revised 
     Code, insofar as is pertinent, reads as follows: 
 
           "When a filing fee for an estate or for a guardianship is paid 
           to the treasurer of the proper county, he shall execute 
           therefor duplicate receipts one of which shall be filed with 
           the county auditor and one with the judge of the county 
           court. * * * *" 
 
     The question arises as to whether or not under the terms of these two 
     amendments an heirship proceedings deals with an estate. In the past, 
     the county courts have collected the same filing fee for the filing 
     of a petition for heirship as were collected for filing of letters 
     testamentary or letters of administration. 
 
     Section 27-0706 of the 1943 Revised Code states: 
 
           "The county court of a county shall have jurisdiction to take 
           the proof of a will and to grant letters testamentary, to grant 
           letters of administration, or to determine heirship, as the 
           case requires, if: 
 
           1.  The decedent at the time of his death was a resident of 
               such county, whether his death happened there or elsewhere; 
 
           2.  There is property within such county which remains 
               unadministered and if the decedent at the time of his death 
               was not a resident of this state, no matter where the death 
               occurred; or 
 
           3.  The application therefor was first made in such county and 
               if the jurisdiction as defined in the preceding subsection 
               of this section might be in two or more counties." 



 
     It is apparent that the jurisdiction of the county court to entertain 
     heirship proceedings is on the same basis as its jurisdiction to deal 
     with letters of administration, letters testamentary, and 
     guardianship.  Heirship proceedings are a probate matter and in the 
     determination of the heirship proceedings the county court makes a 
     finding as to who the heirs are and the shares to which each heir is 
     entitled under the law of succession in the property of the decedent. 
 
     On the basis of the custom of the county courts throughout the state, 
     as far as I have been able to determine, no distinction has been made 
     between an heirship proceeding and other probate proceedings as far 
     as the filing fee was concerned, and although section 27-0740 of the 
     1943 Revised Code does not specifically mention heirship proceedings, 
     it has been interpreted to include them and filing fees have been 
     charged on the same basis for heirship proceedings as other probate 
     proceedings. 
 
     Accordingly, it is my opinion that heirship proceedings are within 
     the terms of sections 5 and 6 of Senate Bill No. 151, and that you 
     should charge filing fees for heirship proceedings in the sum of 
     $7.50 for each heirship proceedings. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


