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     July 15, 1947     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Claims Against Municipalities - Form of 
 
     Re:  Sections 54-1404, 40-0112, 40-3311, 40-1606, 6-0125 
 
     Yours of the 11th inst. with reference to the above sections 
     has been received and has come to my desk for attention. 
 
     It is my opinion that section 54-1404 applies only to proof of claims 
     against the State itself.  It applies to municipalities only as made 
     so by other enactments.  Thus section 40-0112 specifically provides 
     that "no account or claims against a municipality shall be allowed by 
     the governing body thereof unless the claim is made out in full and 
     is itemized in the form prescribed in section 54-1404."  Therefore 
     section 54-1404 clearly applies to the form only of the claim 
     presented to a municipality.  This is made clear by the "Reviser's 
     Note" to the section which reads as follows: 
 
           "REVISER'S NOTE:  This section is revised to make it applicable 
           in all municipalities.  S. 40-1606 provides for the filing of 
           claims and demands with a city auditor and prescribes the 
           duties of the auditor in connection with such claims.  Such 
           section requires the auditor to determine whether or not a 
           claim is properly itemized and sworn to, but there is no 
           specific provision covering, with regard to all municipalities, 
           the matter contained in this revised section.  There is no 
           specific provision relating to form in which a claim against a 
           municipality shall be filed.  S.L. 1915, c. 244 provides the 
           form of certificate to be attached to any claim against the 
           state.  This chapter is considered applicable to all 
           municipalities, so the term 'in the form prescribed in section 
           54-1404' has been added for clarity." 
 
     The meaning of the words "made out in full" is obscure but surely 
     does not of itself require the claim "made out in full and itemized" 
     to be verified or certified as required by section 54-1404. 
     Verification and certification are wholly different things. 
     Verification implies an oath take  and a matter sworn to before a 
     person qualified to administer is a mere formal statement as to a 
     matter.  Perjury can be predicated upon a false oath but not upon a 
     false certificate. 
 
     However, it is my further opinion that claims against a city must be 
     sworn to, not merely certified to be correct.  Section 40-1606 
     requires that all claims against a city must be filed with the city 
     auditor.  He must examine all claims and "determine whether or not it 
     is properly itemized and sworn to."  No claim can be allowed by the 
     city council until it has been examined and reported to it by the 
     City Auditor.  Surely this section requires all claims against the 
     city to be sworn to, mere certification is not enough. 
 



     Section 40-3311 does not relate in any degree to the manner of making 
     out a claim against a city which claim is to be paid out of its 
     utilities fund.  It is my opinion, therefore, that such a claim must 
     be made out in the form required by section 40-0112 and sworn to as 
     required by section 40-1606.  The foregoing answers your questions 1 
     and 2.  As for your question 3, it is my opinion that the State 
     Examiner is authorized to issue a directive order to all city 
     governing boards requiring that all claims against a city payable out 
     of any of its funds, including claims payable out of its utilities 
     fund, be properly made out in full and itemized as required by 
     section 40-0112 and sworn to as required by section 40-1606. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


