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     August 7, 1947     (OPINION) 
 
     TEACHERS INSURANCE AND RETIREMENT FUND 
 
     RE:  Teachers Who Served in Armed Forces of U.S.A. - Credit 
 
     This is in reply to your letter of July 31 enclosing a 
     letter from Miss Minnie J. Nielson, Executive Secretary, Teachers 
     Insurance and Retirement Fund, in which she requests interpretation 
     of the provisions of section 15-3937 of the North Dakota Revised Code 
     of 1943. 
 
     Said section reads as follows: 
 
           "PARTICIPATION IN FUND BY MEMBERS OF ARMED FORCES.  Any person 
           who, since the first day of January, 1940, entered into active 
           service in the army, navy, marine corps or coast guard, 
           including the specialist's corps of the United States army or 
           who, during the continuation of the present war between the 
           United States and Germany and Japan, or either of them, 
           hereafter shall enter into active service in any of said armed 
           forces, and who, prior to the entry into such active service 
           was a teacher by whom contributions had been made into the 
           state teachers' insurance and retirement fund, shall be 
           entitled, upon his resumption of the teaching profession in the 
           state of North Dakota, to have the time of his services in such 
           armed forces credited as 'teaching service' under said 
           teachers' insurance and retirement fund law upon payment by him 
           of the assessments for said period of service, based upon the 
           salary received by him during the first school year during 
           which teaching is resumed." 
 
     The specific question presented is whether credit may be given for 
     the time spent in the armed forces of the United States only to such 
     persons as were engaged in teaching at the time or immediately prior 
     to induction into service, or whether credit may be given to a 
     teacher who at the time of induction was engaged in a pursuit other 
     than teaching, but who upon his discharge from the service again 
     enters the teaching profession. 
 
     Under the language of the statute quoted, "who prior to the entry 
     into such active service was a teacher by whom contributions had been 
     made into the state teachers' insurance and retirement fund, shall be 
     entitled, upon his resumption of the teaching profession in the state 
     of North Dakota, to have the time of his services in such armed 
     forces credited as 'teaching service' under said teachers' insurance 
     and retirement fund law upon payment by him of the assessments for 
     said period of service, * * *," it should be observed that the 
     language does not state that such person must be engaged in the 
     profession of teaching at the time of his induction nor does it state 
     that be must be engaged in teaching immediately prior to his 
     induction, but it does state that any person who prior to the entry 
     into such active service was a teacher by whom contributions were 
     made into the fund, shall be entitled, upon his resumption of the 



     teaching profession in the state to have the time of his service in 
     such armed forces credited as teaching services. 
 
     I believe that this law should be liberally construed in favor of 
     those who resume teaching after being discharged from military 
     service.  I have in mind a person who has been educated and trained 
     for the profession of teaching and has been engaged in that 
     profession for some time.  He temporarily takes other employment for 
     a month, a year, or several years, he is then inducted into the armed 
     forces of the United States, he is honorably discharged and then 
     resumes the work of a teacher.  Another person who also has been 
     educated and trained as a teacher is inducted into service.  Upon his 
     discharge he also resumes his work as a teacher. 
 
     The law was intended to benefit those who are engaged in the teaching 
     profession.  The fact that they may temporarily have been engaged in 
     other work and while thus temporarily engaged are inducted into the 
     armed forces of the United States should not deprive them of the 
     benefits of this law. 
 
     Nor does it appear that the fund will suffer by permitting such a 
     person or persons to receive credit for the time of service in the 
     armed forces.  He makes his contribution in accordance with the rates 
     established, based upon the salary which he was receiving during his 
     induction.  In my opinion, therefore, it would only be fair and 
     equitable to give a teacher credit for the time he served his country 
     upon contribution of the amount required regardless of whether or not 
     he was engaged in other work at the time of induction into service. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


