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     September 3, 1947     (OPINION) 
 
     BONDS 
 
     RE:  Open Bidding for - When 
 
     Your letter of August 28th, 1947, addressed to the attorney general, 
     requesting an interpretation of section 21-0327 N.D.R.C. 1943, has 
     come to my desk for attention. 
 
     Your request requires an interpretation of the above section, and, as 
     the matter is of particular interest to the Bank of North Dakota, the 
     bank officials have orally joined in your request.  As the matter is 
     of considerable importance, we have had an office conference on the 
     subject and have given some considerable time to a study of the 
     matter, and are all agreed upon the interpretation which follows. 
 
     This section provides, with reference to the opening of bids for 
     municipal bonds: 
 
           "At the time and place specified, the governing board of the 
           taxing district shall be represented by one of its officials, 
           or by the county auditor or by some other person acting at the 
           request of the board, who shall receive competitive bids, 
           whether submitted orally or in writing.  When the bids are 
           received at his office, the county auditor shall enter in a 
           permanent record the amount and rate of interest of each bid 
           and the name and address of the bidder.  If the bids are not 
           received at the office of the county auditor, the auditor, 
           clerk or secretary of the municipality shall make a similar 
           record." 
 
     It will be noted that no part of the applicable statute requires 
     sealed bids.  Section 21-0326 provides: 
 
           "Such notice may be in any form but shall specify the amount of 
           bonds offered for sale, and the date of the maturity thereof." 
           And section 21-0327 provides that:  "The notice shall specify 
           the time and place at which bids will be received."  The 
           statute, section 21-0327, gives due notice to all bidders that 
           competitive bids, whether submitted orally or in writing will 
           be received.  McQuillin says: 
 
           "The person or company making a bid, or entering into a 
           contract with a municipality, acts at his peril.  He is 
           supposed to know the law--a very violent presumption it may be, 
           but none the less effective.  He is persona non grata with the 
           courts, which must look to "the protection of the public." 
 
     3 McQuillin, Mun. Corp. 856, Sec. 285. 
 
     Our statutes, above cited, clearly require that municipal bonds be 
     sold only on competitive bids.  "Such requirements are for the 
     purpose of inviting competition, to guard against favoritism, 



     improvidence, extravagance, fraud and corruption in the awarding of 
     municipal contracts, and to secure the best work or supplies at the 
     lowest price practicable." 
 
     3 McQuillin, Mun. Corp. 858, Sec. 1286. 
 
     And further, the same author says: 
 
           "In order to attain competitive bidding in its true sense, 
           proposals for bids must be invited under circumstances which 
           afford a fair and reasonable opportunity for competition. 
           Consequently, it is essential that the bidders, so far as 
           possible, he put on terms of perfect equality, so that they may 
           bid on substantially the same proposition, and on equal terms." 
 
     3 McQuillin, Mun. Corp. 886, section 1309. 
 
     The statute here in question clearly informs all bidders that at a 
     certain time and place bids, either oral or written, will be received 
     for certain time and place bids, either oral or written, will be 
     received for the bonds to be sold.  These bids are to be competitive 
     in order that the bonds may be sold on the best possible terms for 
     the municipality.  clearly all bidders may appear in person and make 
     their bids orally, and any bidder desiring to do so may submit a 
     written bid.  If a bidder appears in person and wishes to make a 
     competitive bid, it is difficult to understand how he can compete 
     with written bids without knowing what these bids are.  If there are 
     no written bids filed, then all bids must be oral.  Surely these oral 
     bids are made in competition between the oral bidders present, each 
     bid being openly made so that all competing bidders may know with 
     what bid they are competing. 
 
     There is certainly nothing in the statute to indicate that the oral 
     bids are to be made and received in secret.  There is certainly 
     nothing in the statute to indicate that the oral bids are to be made 
     and received in secret.  There is no need to define the words 
     "competition" or "competitive."  They import rivalry between the 
     bidders, and there can be no rivalry unless each knows what the bid 
     of his rival is.  If all bids are oral bids, there is true 
     competitive bidding.  Can this rivalry be cut off by the filing of 
     one or more bids in writing?  These statutes do not provide for bids 
     to be submitted only in writing and the awarding of the contract of 
     sale to the best bidder.  If such were the case, no oral bids could 
     be received, and there would be no true competitive bidding, for each 
     bidder would bid blindly, not knowing what any other bidder had 
     offered. 
 
     Search has failed to find any adjudicated case interpreting a similar 
     statute.  Our interpretation must be reasoned from applicable 
     principles of law.  These we have indicated hereinbefore. 
 
     It is our opinion: 
 
           1.  That both written and oral bids may be received for these 
               bonds. 
 
           2.  That oral bidders are entitled to know what the written 



               bids are before they make their oral bids. 
 
           3.  That oral bidders may make successive oral bids in open 
               competition with each other. 
 
           4.  That any bidder who has filed a written bid may enter into 
               competition with the oral bidders and bid on an equal 
               footing with them. 
 
           5.  That the recording officer in charge of the receipt of bids 
               must make a permanent written record of each bid received, 
               as provided by section 21-0327, and each bidder must 
               complete his final bid by making the deposit required of 
               those filing written bids. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


