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     May 14, 1947     (OPINION) 
 
     STATE EXAMINER 
 
     RE:  Redemption of Property Sold for Texas 
 
     This is in reply to your inquiry with reference to the construction 
     of section 6-0738 N.D.R.C. 1943. 
 
     This section provides among other things that "the state examiner 
     shall be custodian of all books, records, documents, and other 
     property of such bank and of the dividends unclaimed upon the winding 
     up of the receivership proceedings, and shall be vested with title to 
     any assets belonging to such bank and not distributed in such 
     receivership, and he shall have full power and authority to convert 
     such assets into cash." 
 
     The question you present is as follows:  A bank was the owner of 
     certain real estate.  It became insolvent and went into receivership. 
     The land in question was sold for taxes and purchased by the county 
     and the county is the owner of the land at this time.  Notice of 
     expiration of period of redemption has been served.  May the state 
     examiner under the power vested in him by the statute quoted redeem 
     as former owner under chapter 305 of the Session Laws of 1945? 
 
     The language of section 6-0738, supra, is specific, particularly the 
     following:  "and shall be vested with title to any assets belonging 
     to such bank and not distributed in such receivership, and he shall 
     have full power and authority to convert such assets into cash." 
 
     In the first place, under the receivership laws, all of the assets of 
     the bank became vested in the receiver, and upon the closing of the 
     receivership the state examiner under the statute quoted became 
     vested with all the remaining assets for the purpose of converting 
     the same into cash, and I am satisfied that under the powers granted 
     under said section 6-0738 the state examiner, as successor to the 
     receiver, stands in the position of the original owner and has the 
     right to make redemption of any real property, so long as the same is 
     owned by the county and acquired through tax deed proceedings. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


