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     July 10, 1947     (OPINION) 
 
     RETIREMENT 
 
     RE:  Employees Penal Institutions - Compensation Authorized 
 
     This office is in receipt of your letter of July 9, 1947, in which 
     you say that one of the employees of the state penitentiary is, under 
     the terms of Senate Bill No. 112 enacted by the 1947 Legislature, 
     entitled to retirement compensation, having been employed at the 
     institution for more than thirty years. 
 
     This bill provides that a person eligible for retirement shall be 
     paid at the rate of one-half of the average salary received by him 
     for the last ten years of his employment. 
 
     The question which you desire this office to answer is:  Should this 
     retirement salary be based on the base salary only or should it be 
     based on the so-called base salary plus maintenance and plus overtime 
     earned, if any? 
 
     In your letter you say: 
 
           "For example:  John Jones is employed at $100.00 per month.  He 
           is paid an additional $20.00 per month for maintenance 
           allowance if residing outside the institution.  He has earned 
           $5.00 overtime during the month.  His total salary for the 
           month amounts to $125.00 while the base salary is only $100.00 
           per month. 
 
           "The above example covers the employee who resides outside the 
           institution but we also have a number of employees who reside 
           within the institution--that is, they have board, room and 
           laundry supplied for them in addition to the base salary.  In 
           the event that one such employee becomes eligible for 
           retirement, should we base his retirement pay on the base 
           salary only or shall the value of maintenance furnished to him 
           be considered as a part of the salary paid and his retirement 
           pay be determined accordingly?" 
 
     It is, of course, obvious that the amount allowed for maintenance 
     outside of the institution, or the equivalent thereof furnished in 
     the institution in the form of board, lodging, laundry, etc. is just 
     as much a part of the employee's compensation or salary as his 
     so-called "base salary."  Therefore, the compensation upon which to 
     base the retirement pay of "John Jones" in the example given in your 
     letter would be the average of his monthly base pay plus cash 
     allowance for maintenance outside of the institution.  In other 
     words, if the average monthly salary of an employee, including 
     maintenance allowance outside of the institution, is $120.00, he is 
     under the terms of Senate Bill No. 112 entitled to retirement pay in 
     the sum of $60.00.  For whether an employee is paid in cash or is 
     given the equivalent thereof in the form of board, lodging, and 
     laundry, makes no difference in the determination of the amount of 



     retirement pay to which he is entitled. 
 
     whether or not the amount of money earned by an employee for overtime 
     during the ten years preceding his retirement should be considered is 
     a question concerning which there may be serious doubt.  The answer 
     to that question depends upon the intention of the Legislature.  And 
     it is not possible to categorically say what the legislative 
     intention was in that regard.  Section 2 of Senate Bill No. 112 
     provides: 
 
           "When eligible for retirement, each employee shall be entitled 
           to payment of a wage equal to one-half of the average monthly 
           salary or wages paid such employee during the ten years next 
           preceding his retirement.  Such monthly retirement wage shall 
           be paid out of the salaries and wages account of the 
           institution formerly employing such person." 
 
     It is my conclusion that the phrase "average monthly salary or wages 
     paid such employee" means the same as "average monthly salary or 
     wages received or earned by such employee."  It is, therefore, my 
     opinion that payments for overtime should be included in determining 
     the average monthly salary on which retirement pay is based, if it 
     was understood that the payment for overtime would be allowed. 
 
     another question which you desire answered is whether an employee 
     eligible for retirement pay who has worked in the penitentiary twine 
     plant, which is a state industry, the earnings of which are paid into 
     a separate and distinct fund and the expense of operation of which is 
     paid out of that fund, should be paid out of the twine plant fund or 
     out of institutional funds of the penitentiary. 
 
     It is my opinion that an employee who works in the twine plant is an 
     employee of the state penitentiary and that his retirement pay should 
     come from institutional funds--not the twine plant revolving fund. 
     The twine plant is, of course, a part of the penitentiary.  It is an 
     industry within the institution.  The twine plant revolving fund was 
     set up so as to allow the plant to be operated as a business and not 
     be hampered by constitutional and statutory restrictions applicable 
     to public officer. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


