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     March 14, 1947     (OPINION) 
 
     RESIDENCE 
 
     RE:  Holding Township Office 
 
     Your letter of March 11, 1947, addressed to the attorney general, has 
     been received in which you enclose copy of a letter written by you on 
     March 11, 1947, to Mr. Herb Schrank, original letter written by you 
     on April 1, 1943, to Mr. John Hopperstad, and letter dated May 8, 
     1943, written to you by Mr. Wm. R. Pearce, then assistant attorney 
     general. 
 
     The question presented is as follows:  "A semi-retired farmer moved 
     from his farm to town but keeps his legal and voting residence in the 
     township.  He has held office in the township for a number of years, 
     and although he now physically resides in Grafton, nevertheless, he 
     considers the township his legal residence and votes there.  May he 
     hold a township office under the circumstances?" 
 
     Article 40 of the Amendments to the State Constitution prescribes 
     qualifications of electors as follows: 
 
           "Every qualified elector, who shall have resided in the state 
           one year, in the county ninety days and in the precinct thirty 
           days next preceding any election, shall be entitled to vote at 
           such election.  Provided that where a qualified elector moves 
           from one precinct to another within the state he shall be 
           entitled to vote in the precinct from which he moves until he 
           establishes his residence in the precinct to which he moves." 
 
     Article 37 of the Amendments to the State Constitution provides as 
     follows: 
 
           "Every person of the age of twenty-one years or upwards, 
           belonging to either of the following classes who shall have 
           resided in the state one year and in the county ninety days and 
           in the precinct thirty days next preceding any election shall 
           be a qualified elector at such election.  First, citizens of 
           the United States, second, civilized persons of Indian descent 
           who have severed their tribal relations two years next 
           preceding such election." 
 
     The constitutional provisions quoted prescribe qualifications of 
     electors and such qualifications cannot be changed by any statute. 
     If, therefore, the person to whom you refer has resided one year in 
     the state, ninety days in the county, and thirty days in the 
     precinct, he is an elector of such precinct and as such entitled to 
     hold office there. 
 
     Two elements are to be considered in determining residence, act and 
     intent, and there must be union of the two.  Where a person maintains 
     his legal residence in a township, casts his vote there, and to all 
     intents and purposes considers that his home, he is a resident there 



     even though he stays there only part of the time. 
 
     I do not agree with the views expressed in Mr. Pearce's letter.  The 
     Constitution prescribes the qualifications of the electors, and the 
     Legislature may not prescribe additional qualifications.  If a person 
     is a citizen of the United States, twenty-one years of age, has 
     resided in the state one year, in the county ninety days, and in the 
     precinct thirty days, he may not only vote there but he may also hold 
     office there.  We return your correspondence herewith. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


