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     October 25, 1947     (OPINION) 
 
     OCCUPATIONS AND PROFESSIONS 
 
     RE:  Architects - License Required 
 
     Your letter of October 22, 1947, regarding the right to practice 
     architecture in this state of one who was practicing architecture 
     before the passage of the architectural law, has been received and 
     sent to my desk. 
 
     The law requiring architects to be licensed was originally enacted in 
     1917.  This law, with few amendments, is now chapter 4303 of the 1943 
     Revised Code. 
 
     Section 43-0309 provides that no person shall practice architecture 
     as a profession in this state unless he has obtained from the board a 
     certificate of registration and is registered as an architect. 
 
     Section 43-0310 further provides that no one can advertise himself as 
     a "licensed architect" unless he has been registered under the 
     provisions of this law. 
 
     Section 43-0315 provides certain conditions under which an 
     examination is not necessary. 
 
     There seems to be no provision in this chapter exempting those who 
     were practicing architecture at the time the original law was enacted 
     from examination.  However, it is my opinion that one who was 
     practicing architecture in the state at the time of the original 
     enactment of this law could not be deprived of his right to practice 
     by this law unless he could pass such an examination as the board 
     provided by law might require.  It is my opinion that to deprive him 
     of his right to practice would be depriving him of property without 
     due process of law in contravention of the constitutional provision 
     to that effect.  It is further my opinion that one actually 
     practicing architecture in this state when this law was originally 
     enacted had the right to be registered as a licensed architect under 
     the provisions of this law without being required to pass an 
     examination. 
 
     I am further of the opinion that his practice of architecture at that 
     time need not have been his sole or principal means of livelihood, 
     for it is conceivable that at the time the law was passed the 
     services of architects were not in serious demand.  The fact that one 
     then entitled to be licensed without examination has not been in the 
     active practice of this profession for a considerable time would not 
     deprive him of his right to registration and license when he desired 
     to commence active practice again.  If such a person desires to 
     resume the practice of architecture, it would be my opinion that he 
     would be entitled to registration; however, if it appears after his 
     licensing that he is grossly incompetent to practice architecture his 
     license may be revoked under the provisions of section 43-0320 of the 
     1943 Revised Code. 



 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


