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     October 17, 1947     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES 
 
     RE:  Taxation of Trailer Houses 
 
     This will acknowledge the receipt of your letter addressed to 
     Attorney General Nels G. Johnson under date of October 14, 1947.  In 
     your letter you say: 
 
           Considerable misunderstanding and controversy is developing 
           incident to the assessment and taxation of house trailers. 
           Many of these house trailers have been placed on more or less 
           substantial foundations and are being used as residences in 
           many localities over the state.  Some assessors have assessed 
           them as realty, others assessed them as personal property where 
           the affixation has been of a more temporary character." 
 
     You say further: 
 
           I have advised several of the local assessors that where the 
           license tag has not been obtained and applied and the trailer 
           house has not been placed on a more or less permanent 
           foundation, that it should be assessed as personal property, 
           and, if the trailer house has been permanently established on a 
           foundation, that it becomes a part of the realty and should be 
           so assessed.  I have suggested to them also that where these 
           trailer houses have not been permanently affixed and are not 
           licensed, the assessor should advise the state patrol to the 
           end that they be properly licensed for the current year in 
           which case no other tax will apply." 
 
     It is my opinion that the views which you have expressed to the 
     assessors are substantially correct. 
 
     Section 39-0439 of the 1943 Revised Code is a part of Chapter 39-094 
     relating to motor vehicle registration and the provisions of this 
     section must be construed in connection with, and in the light of, 
     the other sections of said chapter relating to the licensing and 
     registration of motor vehicles.  It was, in my opinion, clearly the 
     intention of the legislature that when a trailer house is used as a 
     vehicle for transportation on the highways of the state, and in that 
     connection only incidentally as a residence and place of abode, it 
     must be licensed under the provisions of section 39-0439; that as 
     long as the trailer house is primarily used as a vehicle for 
     transportation, it is subject to the tax prescribed by said section, 
     and that under the provisions of Section 39-0466 such license tax 
     must be regarded as a lieu tax. 
 
     But it is further my opinion, that when a trailer house is used 
     primarily for residential purposes or purposes other than a means of 
     conveyance, that it loses its character as a vehicle within the 
     intent and purpose of sections 39-0439 and 39-0466 of the Revised 
     Code.  The fact that a house suitable for residential purposes, or 



     for purposes other than transportation, is so constructed that it can 
     be placed on wheels and hauled over the highways by an automobile 
     does not create exemption from general property taxation.  Any other 
     construction would be discriminatory in its results, and a statute 
     conferring tax exemption would be regarded as discriminatory class 
     legislation. 
 
     It is my opinion that a trailer house used as a residence, and not 
     principally  or primarily as a vehicle or means of conveyance, is 
     subject to assessment and taxation like any other structure of like 
     value which has not been built for use as a vehicle.  And it is 
     further my conclusion, that a trailer house which is used as a 
     residence, and also occasionally used as a vehicle, is subject not 
     only to assessment and taxation but also to the license tax 
     prescribed by section 39-0439.  The license tax is imposed for the 
     use of the highways and if a trailer house is driven on the highways, 
     it must be licensed. 
 
     If a trailer house, used as a residence, is readily movable, or if it 
     is located on leased ground, it should be assessed as personal 
     property.  But if it is owned by the owner of the land on which it is 
     situated, and is attached to the soil like any other house or 
     structure assessed as realty in the community, it should be regarded 
     as real estate. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


