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     July 10, 1947     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLE 
 
     RE:  Scooters are Motor Vehicles 
 
     Your letter addressed to the State Highway Commissioner under date of 
     June 30, 1947, has been referred by him to this office for reply. 
 
     In your letter you say: 
 
           I would like to have a matter clarified in regard to young boys 
           operating these so-called 'motor scooters.'  I understand that 
           you will issue Drivers Licenses to boys under 24 for 
           automobiles in emergency cases.  An example of this would be 
           where the father is deceased and the boy is the oldest in the 
           family. 
 
           Now, would you issue Permits to children under 14 to operate 
           the motor scooters?  I could write directly to the Attorney 
           General for an opinion, but I assume that you have already 
           passed upon this matter." 
 
     Section 39-0101 of the 1943 Revised Code defines "motor vehicle" as 
     follows: 
 
           'Motor vehicle' shall include every vehicle which is 
           self-propelled and every vehicle which is propelled by electric 
           power obtained from overhead trolley wires, but not operated 
           upon rails;" 
 
     It is obvious therefore that under the foregoing definition of a 
     "motor scooter" is a motor vehicle within the meaning of the said 
     section.  Section 39-0602 of the Revised Code provides: 
 
           No operator's license shall be issued to any person: 
 
           1.  Under sixteen years of age, except as is otherwise provided 
               in section 39-0605; * * *" 
 
     Section 39-0605 provides: 
 
           An operator's license may be issued to any child who is more 
           than fourteen years of age and less than sixteen years of age, 
           otherwise qualified, upon the written recommendation of the 
           county judge of the county in which such child resides.  No 
           county judge shall make a recommendation for the issuance of an 
           operator's license to a child who is less than sixteen years of 
           age unless such child, accompanied by his parent or guardian, 
           shall appear in person before him and satisfy the judge that: 
 
           1.  Such child is at least fourteen years of age; *  * *" 
 
     In view of the provisions of Sections 39-0602 and 39-0605 it is my 



     opinion that a driver's license may not be issued to a child under 
     fourteen years of age.  And it is further my opinion that a county 
     judge has no jurisdiction to entertain or hear an application for his 
     recommendation that a driver's license be issued to a child under 
     fourteen years of age.  I am not aware that said sections have been 
     amended.  The 1947 Session Laws not being available as yet, I cannot 
     definitely say that said sections were not changed.  But if amended, 
     the State Highway Commissioner would have knowledge of that since 
     such legislation would affect his department. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


