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     June 4, 1946     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Power to Provide Recreational Facilities 
 
     This will acknowledge the receipt of your letter of June 1, 1946, in 
     which you request the opinion of this office as to whether the city 
     of Enderlin may, in this year's budget, provide for the lighting of a 
     skating rink, leasing ground for a softball diamond, etc.  In other 
     words, you desire to be informed whether your city has the legal 
     right to provide for and maintain recreational facilities such as a 
     playground, skating rink, and a softball diamond. 
 
     There is an urgent need for legislative clarification of our state 
     laws relating to the powers of cities to provide for the recreational 
     facilities mentioned in your letter.  The powers of cities are 
     enumerated under section 40-0501 of the North Dakota Revised Code of 
     1943.  There is no provision in any of the subsections under said 
     section which specifically authorizes a city to establish and 
     maintain such recreational facilities. 
 
     Subsection 8 of section 40-0501 authorizes a city to, "lay out, 
     establish, --- park, or otherwise improve and regulate the use of 
     streets, alleys, --- , and public grounds. 
 
     The term "public grounds" as used in subsection 8 of section 40-0501 
     is not defined.  It is my opinion that it refers to the grounds upon 
     which a public building, such as a city hall, is located, not the 
     establishment and maintenance of public playgrounds. 
 
     Subsection 1 of section 40-0501 of the Revised Code authorizes a city 
     to, "enact or adopt all such ordinances, resolutions, and 
     regulations, - - - as may be proper and necessary to carry into 
     effect the powers granted to such municipality or as the general 
     welfare of the same may require, - - -." 
 
     It is, of course, obvious that the general welfare requires suitable 
     recreational centers for children and young people.  And it is 
     conceivable that our supreme court might hold that, within the tax 
     limitations prescribed by statute, a city is authorized under it's 
     police power to provide recreational facilities such as playgrounds, 
     ball diamonds, skating rinks, etc.  For it is generally recognized 
     that juvenile delinquency is often due to the lack of such 
     facilities.  But since the statutes do not specifically confer such 
     authority, it is my opinion that cities do not have the authority to 
     expend public moneys for such purposes. 
 
     Prior to the enactment of chapter 196 of the Session Laws of 1927, 
     cities were, under the provisions of section 4016 of the 1925 
     Supplement to the 1913 Compiled Laws, authorized, when empowered to 
     do so by a two-thirds vote of the voters, to issue bonds for the 
     purchase or erection of municipal auditoriums, armories, gymnasiums, 
     public baths, or other public places of amusement or recreation - - 



     -.  The clause "or other places of amusement or recreation" was left 
     out when chapter 196, laws 1927, reenacted section 4016 of the 1925 
     Supplement.  And that clause was also omitted from subsection 2 of 
     section 21-0306 of the 1943 Revised Code. 
 
     If a city were authorized to issue bonds for playgrounds, etc., it 
     would appear that it would impliedly have the right to establish and 
     maintain such recreational facilities without a bond issue, provided 
     taxes would be sufficient within the tax limitations statute to do 
     so.  But since a city is not now authorized to issue bonds for 
     recreational facilities other than those specifically mentioned in 
     the statutes, and since a city is not definitely authorized to levy a 
     tax therefor, I am forced to the conclusion that a city does not have 
     the legal right to establish and maintain the recreational facilities 
     mentioned in your letter. 
 
     However, your school district has the right to establish playgrounds, 
     including a skating rink and ball diamond, in connection with its 
     physical education program and if your city has a park district, a 
     playground, skating rink, and ball diamond can be established and 
     maintained under its jurisdiction.  It is my opinion that 
     recreational facilities may be established and maintained 
     cooperatively by the park board and school district. 
 
     It is my opinion that the city is authorized under its police power 
     to provide for lighting and police supervision.  Under subsection 10 
     of subsection 40-0501 of the revised code, a city is authorized, "to 
     provide for the lighting of streets, alleys, avenues, parks, and 
     public grounds. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


