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     January 24, 1946     (OPINION) 
 
     COOPERATIVES 
 
     RE:  Rural Electrification Sales Tax 
 
     This will acknowledge your recent letter of January 19, with 
     reference to the application of the sales tax law to purchases made 
     by rural electrification cooperatives. 
 
     As I understand the situation that you have particularly in mind, it 
     is this: The REA cooperatives are now finding it extremely difficult 
     to contract for construction and procure the construction of their 
     lines through contractors who are able to furnish all of the 
     materials necessary to complete the contract, and as a result, it has 
     become necessary for the cooperatives, in many cases, to purchase 
     materials directly.  You cite the instance of the Sheyenne Valley 
     Electric Cooperative, that has now let bids on a 300-mile line and 
     provided in its contract that, should the cooperative purchase poles 
     or transformers direct, the amount of the contract will be reduced to 
     the extent of the amount of such purchase. 
 
     It is undoubtedly true that if the contractor not only furnished the 
     labor to construct a rural electrification line, but also all of the 
     materials necessary to complete the contract under the 
     specifications, the materials that he purchases to complete his 
     contract would be subject to the provisions of the sales tax statutes 
     of our state, and he would be liable for the two percent sales tax on 
     the materials purchased.  However, when the cooperative's agent 
     purchases the materials direct and pays for them out of its own 
     funds, that is, the allotments that are loaned to it by the 
     government and for which it has to pledge as security its lines and 
     equipment, the cooperative would be exempt from the sales tax as 
     provided by section 10-1327 of the North Dakota Revised Code of 1943. 
     That statute provides that the secretary send a fee of $10.00 to the 
     secretary of state for each 100 members of the cooperative, or 
     fraction thereof, and then shall be exempt from all other excise 
     taxes, except as provided in chapter 33 of the title "Taxation."  The 
     sales tax is an excise tax, and under this statute there seems to be 
     no question that for materials purchased directly by the 
     cooperatives, they are not liable to the state for the sales tax. 
 
     Chapter 33 of Title 57 of the North Dakota Revised Code of 1943 deals 
     with the taxation of rural electrification cooperatives, and section 
     57-3304 thereof provides for a "lieu" tax upon gross receipts of such 
     cooperatives for the preceding calendar year.  The first five years 
     the cooperative is engaged in business, it shall pay one percent of 
     its gross receipts, and thereafter two percent of its gross receipts. 
     The statute then goes on to say: "The tax hereby imposed shall be in 
     lieu of any other taxes levied on the personal property of such 
     cooperatives."  Except for the lieu tax statute and the fee statute, 
     the property of REA cooperatives is not taxable. 
 
     It seems to me that, although the REA fieldmen - and they are 



     undoubtedly operating under some directive from the Rural 
     Electrification Bureau of the Department of Agriculture - insist that 
     cooperatives must turn over the materials purchased directly by them 
     to the contractor who holds the contract for the construction of a 
     line for any cooperative, by actual transfer before the materials are 
     installed, this would not subject the transfer on the value of the 
     materials to the two percent sales tax.  This transfer of possession 
     for the purpose of installation, and I assume that such transfer 
     would be without consideration.  I do not believe that the 
     cooperative is selling the property to the contractor and receiving a 
     consideration therefor.  At least that is not the situation, as I 
     understand your letter.  If it is a transfer for the purpose of 
     giving the contractor legal possession of the materials for 
     installation without transfer of ownership or title, then the 
     cooperative is still the owner of the materials and consequently 
     would not become liable to the state for any sales tax by such 
     transfer to the contractor. 
 
     It is, therefore, our opinion here that the REA cooperatives, who 
     purchase materials direct from the wholesalers and then use them in 
     the installation of their lines are not subject to the provisions of 
     chapter 308 of the 1945 Session Laws, the sales tax statute. 
 
     You might be interested in a copy of a former opinion written by this 
     office, dealing with much the same subject matter as is contained in 
     this letter.  Accordingly, I am having a copy made of an opinion 
     issued out of this office on February 8, 1944, and enclosing it 
     herewith.  It deals with taxation on non-profit cooperatives and 
     includes a discussion of an additional point not raised by your 
     letter. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


