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     February 11, 1946     (OPINION) 
 
     COUNTY-OWNED LANDS 
 
     RE:  Sale-Rights of Lessees 
 
     This will acknowledge the receipt of your letter dated February 8, 
     1946, in which you request our answers to the following questions: 
 
           "1. What duties and or authority do County Commissioners have 
           in connection with the sale of county owned land acquired by 
           tax deed? 
 
           "2. In the event a certain person has made application in the 
           county auditor's office for and paid the appraised value in 
           full or one fourth of such value on a certain parcel of land 
           owned by the county thru tax deed, and another person has in 
           the past year or more been leasing this same land from the 
           county, do the County Commissioners have authority to notify 
           the said renter and give him the opportunity to bid over the 
           person who first made application to purchase this land? 
 
           "3. In connection with the two foregoing questions, what is 
           your interpretation of chapter 57 2827 Revised Code of 1943?" 
 
     I shall endeavor to answer the above questions in the order stated. 
 
     1.    First: It is the duty of the board, under the provisions of 
     section 57-2810 of the Revised Code to appraise all real estate 
     acquired by the county through tax sale proceedings and fix a minimum 
     price therefor which "shall be sufficient to cover all general taxes, 
     special assessments, hail indemnity taxes, penalties, interest, and 
     costs, which were levied or extended against the property at the time 
     of the service of the notice of expiration of period of redemption. 
     If the fair market value of such property is less than such total 
     amount, the board shall fix a fair and just minimum sale price for 
     such property." 
 
     Second: Under the provisions of section 57-2811, the board must set a 
     date for hearing objections to the minimum price so determined. 
 
     Third: Under the provisions of section 57-2821, the board of county 
     commissioners shall, after any real estate has been sold for cash or 
     upon a contract for deed fully performed by resolution, cancel all 
     general and hail indemnity taxes, and special assessments remaining 
     of record against the lands sold at the date of sale. 
 
     Fourth: Section 27-2822 provides for the sale of city lots owned by 
     the county for more than ten years. 
 
     Fifth: Under section 57-2823, the board of county commissioners may 
     lease real property acquired by tax deed. 
 
     Sixth: Under section 57-2827, the county commissioners may exercise 



     their discretion as to the lease or sale of tax deed lands. 
 
     In other words, the statutes provide that county lands acquired 
     through tax deed are to be sold or leased in conformity with the 
     determination of the board of county commissioners.  In carrying out 
     the determination of the board, the county auditor, in effect, acts 
     as the executive secretary thereof.  And the safest course for a 
     county auditor to follow when his authority is not clearly prescribed 
     by statute is to first obtain the necessary motion or resolution of 
     his board of county commissioners-especially with reference to the 
     sale of real estate where proceedings affect the validity of the 
     title of the purchaser. 
 
     2. It is my opinion that ordinarily the board of county commissioners 
     should not notify a lessee when an application is made for the 
     purchase of county owned land and the appraised price is offered and 
     deposited in full.  Ordinarily, a renter has no greater right in this 
     regard than any other resident of the county.  But there may be cases 
     where the circumstances may be such that in fairness and equity the 
     renter should be given an opportunity to bid.  He may have improved 
     the land and thus made it more salable.  In such cases, it would be 
     unfair to sell without letting him know that an offer to purchase has 
     been made.  It is impossible to state any definite rule in this 
     regard.  In such cases the board should be governed by equitable 
     principles as well as statutory law. 
 
     3. It appears to me, Mr. Mortenson, that the provisions of section 
     57-2827 of the Revised Code are self-explanatory.  This section has 
     vested in the board of county commissioners a wide discretion as to 
     whether or not county owned land should be sold or leased.  In view 
     of the favorable weather conditions which have prevailed during the 
     past five or six years, one is apt to forget what has happened in the 
     past.  I know that everyone recognizes the need of proper land use. 
     During the past five years bumper crops have been produced on 
     so-called "marginal land," but that may not be the case in the 
     future.  Therefore, the county commissioners have the right to take 
     into consideration what has happened in Williams County, and in 
     western North Dakota, during the past forty or fifty years and in the 
     light of that experience act accordingly. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


