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     March 27, 1946     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Memorial Buildings - Leasing of 
 
     This will acknowledge the receipt of your letter of March 21, 1946, 
     in which you say that the American Legion of Devils Lake has 
     requested the privilege of leasing the memorial building erected in 
     that city by the county and Devils Lake under the authority granted 
     by chapter 174 of the Session Laws of 1929.  I have read the opinion 
     given by Attorney Mack V. Traynor to Mr. F. L. Coffman, commander of 
     the Devils Lake Post of the American Legion.  I also have before me 
     the opinion given by Assistant Attorney General Brace under date of 
     August 11, 1944, in which he said: 
 
           "It is my opinion that chapter 199 of the Laws of 1943 does not 
           amend in any manner chapter 174 of the Laws of 1929.  The 
           memorial building was built under the authority of the 1929 
           laws.  That law specifically provides that the property shall 
           be held in trust jointly by the city and county for the 
           purposes for which the building was erected, and the 1929 law 
           specifically provides for the custody and control of the 
           building.  It is my opinion that the Board of County 
           Commissioners cannot lease the building under the provisions of 
           chapter 199 of the Laws of 1943." 
 
     Mr. Traynor bases his opinion on the legal theory that since 
     chapter 174 of the 1929 Session Laws was omitted from the 1943 
     Revised Code, the provisions of said chapter are no longer in force 
     and effect.  The omission of chapter 174 from the Revised Code was 
     undoubtedly due to inadvertence or mistake on the part of the code 
     commission.  In the reviser's note to title 11 of the mimeographed 
     volumes of the code made available to the legislature in 1943 appears 
     the following explanation: 
 
           "S.L. 1929,  c. 174, which authorizes a city to join with a 
           county in the establishment, erection, and maintenance of a 
           community building as a memorial, has been omitted for it 
           provides for the levy of tax by the county under the provisions 
           of S.L. 1919, c. 181, as amended.  This provision is obsolete 
           and the county no longer has the power to levy a tax for this 
           purpose." 
 
     The code commission overlooked the fact that although the counties no 
     longer had the power to levy a tax for the establishment and erection 
     of memorial buildings pursuant to the provisions of chapter 174 of 
     the Session Laws of 1929, nevertheless, buildings which had been 
     erected continued to remain the joint property of the counties and 
     the cities.  And it is my opinion that notwithstanding the omission 
     of the provisions of chapter 174 of the 1929 Session Laws from the 
     code, memorial buildings erected thereunder, or under the 1919 law, 
     continue to remain the joint property of the counties and cities, and 
     that the management and control thereof will be the joint 



     responsibility of the cities and counties until the legislature has 
     by law provided otherwise.  For as stated by Mr. Brace in his 
     opinion, section 2 of chapter 174 of the 1929 Session Laws 
     "specifically provides that the property shall be held in trust 
     jointly by the city and county for the purposes for which the 
     building was erected, - - -." 
 
     Section 4 of chapter 174 of the 1929 laws provides that, "the board 
     of managers shall have the power to lease, temporarily, the assembly 
     hall or other parts of the community building, when not in use for 
     public purposes, for any reasonable and legitimate private use on 
     such terms as may be deemed reasonable and proper.  Provided, 
     however, that no part of the building shall be leased for private 
     purposes when it is needed for any public use or purpose." 
 
     Chapter 199 of the Session Laws of 1943 (sections 48-0806 and 48-0807 
     of the Revised Code of 1943) provides that, "the governing body of 
     any county, city, village, or township may permit the use of or may 
     lease any public building or part of a public building under its 
     charge for any legal purpose, giving equal opportunity to all 
     persons, and without religious or political distinctions on the use 
     of such building as may be necessary, and shall fix proper rentals 
     and fees for such use, ---." 
 
     Said chapter (section 48-0807 of the Revised Code of 1943) provides: 
 
           "No lease of any public building or part of any public 
           building-shall be for a longer term than one year, except as 
           may be otherwise provided by city ordinance.  Such lease shall 
           be to a responsible party offering the highest return to the 
           municipality and the use and occupation of the building shall 
           not interfere with the use of such building for public 
           purposes.  The governing body may reserve the right to reject 
           any and all bids." 
 
     After reading Mr. Traynor's opinion, I assume that it is his view 
     that the provisions of chapter 199 of the 1943 Session Laws (sections 
     48-0806 and 48-0807 of the Revised Code) are applicable to memorial 
     buildings erected under the 1919 and 1929 laws.  I agree, however, 
     with Mr. Brace that chapter 199 of the 1943 Session Laws did not 
     amend chapter 174 of the 1929 Session Laws.  For in the emergency 
     clause (section 3) of chapter 199 it was declared, "whereas there is 
     a doubt as to the present power of municipalities to permit the use 
     of or lease public buildings, an emergency is hereby declared to 
     exist and this act shall be in force and effect from and after its 
     passage and approval."  However, as stated above, section 4 of 
     chapter 174 specifically authorized the board of managers of a 
     memorial building, "to lease, temporarily, the assembly hall or other 
     parts of the community building, when not in use for public purposes, 
     for any reasonable and legitimate private use on such terms as may be 
     deemed reasonable and proper.---"  There was, therefore, no doubt 
     when the legislature enacted chapter 199 of the 1943 Session Laws as 
     to the power of the board of managers of a memorial building to lease 
     the same in conformity with the 1929 law.  It is my opinion that 
     chapter 199 of the 1943 Session Laws applies to buildings owned in 
     entirety by cities, counties, or villages and not jointly owned. 
 



     By failing to include chapter 174 of the 1929 Session Laws, the code 
     commission created uncertainty and to some extent confusion.   But 
     the fact that the code commission failed to include said chapter in 
     the revised code did not affect the ownership of memorial buildings, 
     and certainly did not change the terms and conditions under which 
     they were erected.  The omission by the code commission did not 
     change the status of such buildings as trust property. 
 
     It is therefore, my opinion that memorial buildings erected pursuant 
     to the 1919 and 1929 Session Laws must be managed and used as trust 
     property for the purpose for which they were erected until the 
     legislature enacts legislation specifically authorizing counties and 
     cities to jointly and cooperatively sell or lease such buildings. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


